:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

De afbreekeconomie - een online tentoonstelling

‘De afbreekeconomie’ is een online tentoonstelling over een alternatieve economie die breekt met het fossiele tijdperk. Het verbeeldt de transitie van de fossiele economie naar een bio-based economie gezien door de ogen van twee ontwerpduo's en een kunstenaar: Studio Klarenbeek & Dros, Koehorst in 't Veld en Atelier Van Lieshout.

t/m 01 januari 2029

Designonderzoek naar een wereld zonder plastic

Centraal staat het designonderzoek naar een wereld zonder plastic van Studio Klarenbeek & Dros. Zij tonen met hun eigen ontwikkelde 'wierenklei’ een alternatief voor plastic. In plaats van het gebruik van fossiele energie en materialen bouwen zij als ontwerpers aan een afbreekeconomie waar alle voorwerpen uiteindelijk voedsel worden voor de aarde en natuur, zonder giftige uitstoot of toxisch afval. Alles is aarde, alles is leven. Klarenbeek en Dros gaan door waar anderen stoppen. Hun doel is om productieketens van biomaterialen op industriële schaal te realiseren. In deze tentoonstelling presenteren ze hun werk en onderzoek met drie van ‘wierenklei’ gemaakte replica’s van werken uit de collectie van Boijmans.  

Bekijk de Dutch Design Week Talk

Werken uit de collectie in De afbreekeconomie

Andries Copier, 19-delig Servies,1946, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Fotograaf: Tom Haartsen
Andries Copier, 19-delig Servies,1946, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Fotograaf: Tom Haartsen
Ineke Hans, Huis-tuin-en-keukentafeltje, 1996, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Fotograaf: Tom Haartsen
Ineke Hans, Huis-tuin-en-keukentafeltje, 1996, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Fotograaf: Tom Haartsen
Jorma Vennola , Bokaal, 801 / 2001 Kaveri,1979, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Schenking: Cor de Wit & Sjoukje de Wit-Jelsma 2006. Fotograaf: Tom Haartsen
Jorma Vennola , Bokaal, 801 / 2001 Kaveri,1979, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Schenking: Cor de Wit & Sjoukje de Wit-Jelsma 2006. Fotograaf: Tom Haartsen

Atelier Van Lieshout: confrontatie

Kunstenaar Joep van Lieshout werkt vanuit een fascinatie voor formele en geïndustrialiseerde systemen. ‘Disco Inferno’ (2020) werd omschreven door de kunstenaar als een ‘labyrint van tijd, creatie, orde, wanorde en destructie’ waarbinnen we onze weg moeten vinden. Grote machines, beelden en video’s vormen de contouren van een deconstructieve wereld die ons confronteert met de noodzaak om te veranderen. 

Studio Koehorst in ’t Veld: historische context

Koehorst in ’t Veld geeft met een serie posters context aan de ideeën van ‘De afbreekeconomie’. De geschiedenis leert ons dat er meerdere momenten zijn geweest zijn waar verandering had kunnen plaatsvinden en waar de industrie alternatieve biomaterialen had kunnen implementeren. Dit grafisch onderzoek duidt waarom er meer nodig is dan een goed idee voor verandering.  

Online tentoonstelling nu te zien

In plaats van het annuleren of uitstellen van de publiekspresentatie door de maatregelen rond COVID-19, is op 14 en 15 december 2020 een filmset gemaakt in de Kathedraal van AVL Mundo. Hier is deze online tentoonstelling opgenomen. Op 16, 17 en 18 december 2020 gaven we op de Boijmans Instagram alvast een sneak peek. De tentoonstelling staat nu online.

Het concept is bedacht en uitgevoerd samen met Studio Koehorst in ’t Veld en filmmaker Roel Van Tour. De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Stimuleringsfonds.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door