:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
13 July 2021

Boijmans Hillevliet – Muurschildering als afspiegeling van de buurt

Kunstenaar Franky Sticks heeft een afspiegeling van de wijk gevangen in een 15 meter brede panoramische muurschildering in Rotterdam-Zuid. Gesprekken, mode, architectuur en verborgen verwijzingen naar de Boijmans collectie komen hier samen.

Vanaf deze week is de muurschildering van illustrator en DJ Franky Sticks (1991, Vlissingen) te zien in de voormalige technische school op Hillevliet 90 in het hart van stadsdeel Feijenoord in Rotterdam-Zuid. In Boijmans Hillevliet wordt gewerkt aan een Boijmans programma op het gebied van kunst, cultuur en onderwijs. Bezoekers kunnen vanaf 14 juli op afspraak komen kijken hoe verwijzingen naar de museumcollectie en de wijk samenkomen in een panoramisch kunstwerk. Franky Sticks nam hiervoor bijvoorbeeld ‘visuele interviews’ af met de buurtbewoners. Dit is de tweede keer dat Boijmans op Hillevliet een kunstenaar uitnodigde om een muurschildering te maken—onder mentorschap van kunstenaar en sociaal werker Nilton Moreira da Silva.

Bezoekers kunnen mailen naar info.hillevliet@boijmans.nl om te komen kijken.

“Dit project gaat over Zuid. Ik ben de wijk ingegaan om visuele interviews af te nemen, vrije gesprekken met buurtbewoners, en dan tekenen i.p.v. alles netjes uit te typen. De samenwerking met Nilton is heel waardevol, we hebben meerdere sessies gehad, ieder keer ontstaan er nieuwe ideeën en nieuwe concepten.”

Franky Sticks, DJ en illustrator.

De ziel van de wijk

Voor zijn muurschildering liet Franky Sticks zich inspireren door de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, hij verwijst bijvoorbeeld naar Marius Richters’ ‘Panorama van Rotterdam voor het bombardement’ (1940), dat het historische Rotterdam vastlegde. Franky Sticks plaatste dit in de directe omgeving van Hillevliet 90. Zijn kunstwerk is tot stand gekomen met bewoners uit de buurt die persoonlijke verhalen en ervaringen uit de buurt deelden, die hij vervolgens naar tekeningen vertaalde. Kledingstijlen, gebouwen, eten en de mensen, in de aula van Hillevliet 90 heeft Franky Sticks met een 15 meter brede panorama de ziel van de wijk proberen te vangen. De verschillende gebouwen en bouwstijlen uit de wijk zijn het decor voor de verhalen, objecten en activiteiten die in het gebouw plaatsvinden. Met deze levendige wereld creëerde Franky Sticks een plek voor iedereen, waar beweging, ontwikkeling en groei centraal staan. Zo kan er vanuit de aula van Hillevliet 90 over de hele wijk uitgekeken worden.

Talentontwikkeling

Elke drie maanden nodigt Boijmans Hillevliet een nieuwe jonge maker uit om samen een talentontwikkelingstraject te realiseren. Het traject gaat gepaard met een mentorschap door een meer ervaren kunstenaar. Franky Sticks werkte samen met kunstenaar en sociaal werker Nilton Moreira da Silva, die ook betrokken is bij KUNST/WERK, het Boijmans mbo-traject met ROC Zadkine. Op basis van hun werk wordt hen gevraagd om ook een programma van workshops en masterclasses te organiseren. De muurschildering van Franky Sticks in de ruimte waar Boijmans zich heeft gevestigd in Hillevliet 90 is onderdeel van het traject. Eerder gaf hij ook de online tekenworkshop Dreamy Doodles waar meer dan honderd deelnemers van jong en oud aan meededen.

Boijmans Hillevliet

Boijmans Hillevliet is gevestigd in de voormalige technische school op Hillevliet 90, midden in stadsdeel Feijenoord. In dit pand werkt het museum samen met onder meer EMI op ZuidHumanitas en ondernemers uit de wijk aan een nieuw verbindend publiek concept op het snijvlak tussen cultuur, welzijn en onderwijs. Van presentatieruimte tot bureau of groot lokaal; er is ruimte om te werken, te ontmoeten en mee te bouwen aan een nieuwe community met een positieve impact op de stad. De voormalige school krijgt zijn functie terug als plek om te leren en te maken.

Terwijl het Depot Boijmans Van Beuningen wordt ingehuisd in aanloop naar de opening op 6 november, werkt Boijmans Hillevliet al sinds begin 2020 aan de programmering op Zuid. Op de lange termijn heeft Museum Boijmans Van Beuningen de ambitie om daar een duurzame bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van culturele infrasctuctuur. Samen met onderwijsinstellingen en maatschappelijke partners worden hier hier museum, talentontwikkeling en werkgelegenheid gecombineerd.

Lees hier meer over Boijmans Hillevliet