









Would you also like to experience more Boijmans or give a friendship as a gift? Join as a Friend and get invited for the annual Museumpark Vriendendag. Will we see you or your friend in the depot soon?
Donors, friends and guests with a privilege pass may book a single or multiple time slots here
Donors, friends and guests with a privilege pass may book a single or multiple time slots here
The second presentation in the new Design Column series by Museum Boijmans Van Beuningen focused on the hopelessness of the prevailing economic situation. The exhibition made clear that the financial system is completely alienated from society and it is becoming increasingly urgent to make people the central concern again. ‘Design Column #2 The Human Index’ presented projects and works of art that seize upon this urgency.
The crisis that simply won’t go away gives artists and designers inspiration for projects and works of art that make people the central concern again. Design Column #2 The Human Index shows projects that put people and human interests once again at centre stage. These projects provide a new perspective on the discussion about the meaning of value.
The Design Column is not only a presentation but is also an opportunity for reaction and dialogue. You are cordially invited to participate in this conversation with Design Column, please contact the curators of the Design Column at designcolumn@boijmans.nl.
Ai Weiwei doopte voor ‘Coloured Vases’ oude Chinese potten in gekleurde lakverf. Zo rekent hij af met de manier waarop in het heden en het recente verleden is omgegaan met zijn eigen culturele traditie. In zijn visie is het soms nodig het oude uit de weg te ruimen om de weg te effenen voor het nieuwe. Ai Weiwei staat onder meer bekend om zijn kritiek op de sociale en culturele veranderingen in zijn land.
De video ‘Money & Speed: Inside the Black Box’ is een waargebeurde thriller die ons meeneemt naar donderdagmiddag 6 mei 2010, om 14.42,44 uur en 75 milliseconden. Op dat moment stortten de Amerikaanse financiële markten in om vervolgens in 20 minuten weer op het oude niveau terug te keren. In deze documentaire probeert de VPRO aan de hand van gesprekken met direct betrokkenen deze snelste en diepste daling van de Amerikaanse beurzen ooit te reconstrueren. Een trailer van deze video is hier te zien.
Een van de werken in de tentoonstelling is de ‘Smelter’, een eenpersoons gieterij, van Atelier Van Lieshout. Deze ‘Smelter’ is bouwsteen van een nieuwe samenleving, waar op basis van de schaarste van grondstoffen, alternatieve leef- en werkvormen ontstaan. In deze alternatieve samenleving, het ‘New Tribal Labyrinth’, zijn landbouw en industrie weer belangrijk om te overleven. Hoogovens, weverijen of steenovens uit de Industriële Tijd worden opnieuw geïnterpreteerd. Deze Smelter is daar een voorbeeld van. Lees op de website van Atelier Van Lieshout meer over dit project.
Als onderdeel van de alternatieve samenleving ‘New Tribal Labyrinth’ heeft kunstenaar Joep van Lieshout zichzelf als doel gesteld om één stoel per dag te maken. Deze stoelen maakt hij handmatig en geheel op gevoel. Wanneer de stoel niet binnen een dag af komt, vervalt het ontwerp. Zie de website van de kunstenaar.
In de collectie ‘Real Time’ maakt Maarten Baas het verstrijken van de tijd op een nieuwe manier zichtbaar. ‘Sweepers Clock’ bestaat uit een twaalf uur durende filmopname van een plein. De wijzers worden gevormd door hopen afval die door mensen met bezems in beweging worden gebracht. Twaalf uur lang vegen deze mensen en verstrijkt de tijd in beeld.
De ‘Plain clay bench’ hoort bij een serie kleimeubels waarbij het materiaal door en door gepigmenteerd is. Daardoor hoeft het materiaal niet meer worden nabewerkt. De vingerafdrukken van de makers staan als een persoonlijk handschrift in het meubel. Het materiaal is onder meer gebruikt om het restaurant van het Groninger Museum in te richten.
In 2010 richtte kunstenaar Dadara de ‘Exchanghibition bank’ noodgedwongen op om zijn eigen projecten te financieren. Bij deze bank dien je de biljetten namelijk niet te kopen maar te ruilen. Daarnaast werd het een doorlopend onderzoek naar de waarde van geld. De bank brengt biljetten uit met waardes als nul, een miljoen en oneindig. Dit jaar geeft de bank het 2012-biljet uit dat beperkt houdbaar is en waarvan de waarde op 21 december 2012 vervalt. De bank sloeg eerder zijn vleugels uit op Amsterdam Centraal Station en in het programma van het Stedelijk Museum. Op 17 november zal de Exchanghibition bank daadwerkelijk opereren in het museum.
Jane Ní Dhulchaointigh bedacht Sugru tijdens haar studie. Ze wilde niets nieuws ontwerpen, maar iets maken waarmee ze de dingen die ze al had kon aanpassen. De rubberlijm die ze ontwierp kan op alles hechten. Toen Jane het in 2009 in eigen beheer ging produceren, was het product via een user trial community zo goed gepromoot dat het binnen zes uur was uitverkocht.
Dit project werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur.