:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Snakken naar Boijmans

Van 1 juni 2024 t/m 7 juli 2024 presenteert Museum Boijmans Van Beuningen: Snakken naar Boijmans. Het voor renovatie gesloten museumgebouw opent vijf weken lang voor een speciale kunsttoer. Een vrolijk publieksevenement waarmee we vieren dat het museum in 2024 precies 175 jaar bestaat!

Museum Boijmans Van Beuningen

Programma

Snakken naar Boijmans is een bijzonder project in Museum Boijmans Van Beuningen dat inmiddels een bouwplaats is. Van 1 juni tot en met 7 juli 2024 is het gebouw vijf weken geopend voor publiek. Hiermee viert het museum het 175-jarig bestaan. De rode draad van de speciale kunstroute wordt gevormd door zeven memorabele gebeurtenissen uit de Boijmans-geschiedenis, die op verschillende manieren tot leven komen door kunst uit de collectie en documentatiemateriaal. Zeven hedendaagse kunstenaars werden gevraagd om met hun werk op deze herinneringen te reflecteren. Op een zestal plekken op de route wordt de bouwgeschiedenis en de verschillende bouwdelen van het museum met video’s toegelicht.

Daarnaast is er een gevarieerd activiteitenprogramma met onder andere workshops en een speciale editie van Rotterdam Late Night. Ook is er een jubileumeditie van Kunst4Kids, een tentoonstelling met werk in oplage van bekende kunstenaars, waar kinderen zelfstandig, zonder tussenkomst van hun ouders een kunstwerk kopen.

Snakken naar Boijmans wordt georganiseerd in samenwerking met AIR en de gemeente Rotterdam en is onderdeel van de Rotterdam Architectuur Maand 2024. Het gehele programma in het Henket-paviljoen tijdens de Rotterdam Architectuurmaand vind je op rotterdamarchitectuurmaand.nl

Speciale ontvangsten voor mensen met een mobiliteitsbeperking

Voor mensen met een mobiliteitsbeperking, zoals mensen die slecht ter been zijn, met een rollator lopen, of in een rolstoel zitten, wordt een zelfstandig bezoek aan Snakken naar Boijmans afgeraden. Omdat het gebouw een officiële bouwplaats is, zijn er veel obstakels zoals ongelijke vloerdelen en gaten in de vloeren. Daarnaast zijn er geen werkende liften.

Voor deze mensen worden er op zondagochtend 30 juni en dinsdagochtend 2 juli speciale ontvangsten georganiseerd. Tijdens deze ontvangsten kan een deel van het museum worden bezocht.

Rondleidingen in de Nederlandse Gebarentaal

Kunstdocenten Marie Laure de Ven en Kirsten de Ven geven beide een rondleiding in de Nederlandse Gebarentaal. De rondleidingenvinden plaats op 23 juni en starten om 13.00 uur en om 15.00 uur. Je kunt je gratis aanmelden.

Vier bijzondere werken uitgelicht

Hieronder lichten we vier bijzondere, nieuwswaardige programmaonderdelen toe. Verspreid door het museum zijn tientallen werken te zien. Sommige komen uit de collectie, anderen zijn gloednieuw. Het volledige programma en een presskit zijn beschikbaar via de website van het museum. Er zijn tientallen kunstwerken en objecten te zien.


melanie bonajo – When the body says Yes 

In de majestueuze Bodonzaal presenteert melanie bonajo hun videoinstallatie When the body says Yes, in samenwerking met Théo Demans. Het was eerder te zien als Nederlandse inzending van de Biënnale van Venetië in 2022. Deze hernieuwde versie is voor het eerst in Nederland te zien. In dit werk maken zij op een andere manier contact en gaan op zoek naar menselijke verbinding en gelijkheid. Het verwijst naar The Physical Self van Peter Greenaway, waarin het menselijke lichaam centraal stond en dat geprogrammeerd werd in dezelfde zaal in 1991-’92.


Adrianus Kundert – Labyrinth 

Op de binnenplaats van het museum – vrij toegankelijk voor iedereen – staat Labyrinth van Adrianus Kundert. Vrolijk gekleurde, opblaasbare elementen zorgen voor een doolhof waarin je een eigen weg moet zien te vinden. Kundert sluit zo aan bij eerdere speelse kunstwerken die te verbinden zijn met de entree van het museum: denk aan de voetbalkooi van Olaf Nicolai en de garderobecarrousel van Studio Wieki Somers. 


Chinees porselein uit de collectie Elie van Rijckevorsel 

In 1935, bij de opening van het museum, werd Chinees porselein getoond uit de collectie van Elie van Rijckevorsel (1845-1928). In 2001 tekende kunstenaar Ni Haifeng, in het kader van Unpacking Europe, zijn huid vol met motieven en teksten. Het was een reactie op de betrekkingen tussen Europa en China. Tijdens Snakken naar Boijmans zijn het porselein én het werk van Haifeng opnieuw in deze zaal te zien. 


Berndnaut Smilde – 10 sec. ether 

De wolken van Berndnaut Smilde kunnen alleen ontstaan in de ruimte als het vochtig en koud is. Het is daarom bijzonder dat ze nu tijdens Snakken naar Boijmans te zien zijn: koud en vochtig zijn normaal gevaarlijke elementen in een museum. Maar: deze route speelt zich natuurlijk niet af in een regulier museum. De Smilde-wolken zijn zo onvoorspelbaar en magisch als wolken in de lucht en hun vluchtigheid onderstreept de kortstondige energie van alles wat er te zien is tijdens Snakken naar Boijmans.  

Museumtuin en Henket-paviljoen

Bezoek ook het Henket-paviljoen in de zuidelijke vleugel van het museum. Dit vormt het kloppend hart van de Rotterdam Architectuur Maand voor programma als films, debatten, lezingen en workshops over architectuur. Er is ook een tentoonstelling te zien die de geschiedenis van het museumgebouw belicht met maquettes en archiefbeelden. De entree van het Henket-paviljoen bevindt zich aan de zijkant van het museum, gelegen aan het Melkkoppad.

Snakken naar Boijmans wordt georganiseerd in samenwerking met AIR en de gemeente Rotterdam. Het is onderdeel van de Rotterdam Architectuur Maand 2024.

Snakken naar Boijmans wordt mede mogelijk gemaakt door: 

Sponsoren: Stichting Bevordering van Volkskracht, VriendenLoterij, Mondriaan Fonds, Fonds 21, Stichting Museum Boijmans Van Beuningen, Erasmusstichting, G.Ph. Verhagen-Stichting, Van Cappellen Stichting, Dura Charity Foundation, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting de Leeuwenberg, Maatschappij tot Nut van 't Algemeen departement Rotterdam, Kringen: Boijmans Business Club, Kring van Eyck, Boijmans Corporate Members, Partners: Gemeente Rotterdam, Rotterdam Architectuur Maand, Stichting Jarige Job en Rotterdam Partners.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door