:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
20 June 2023

Hoogtepunten opgefrist!

De Hoogtepunten-opstelling in Depot Boijmans Van Beuningen is opgefrist. Liefst negen schilderijen zijn vervangen in de presentatie, waardoor deze weer een heel eigen inzicht geeft in de collectie van het museum. In totaal zijn er veertien topwerken te zien. De samenstelling werd verricht door conservator Peter van der Coelen.

Veel aandacht voor vrouwen in de hernieuwde opstelling. Zo is de recente aankoop Pioenrozen van Berthe Morisot te zien, naast een 17e-eeuws werk met bloemen van Rachel Ruysch. Jacoba van Heemskercks Kleurencompositie 106 is blijven hangen. Datzelfde geldt voor doeken van Basquiat, Van Eyck en het aan de ‘Meester van de Legende van de Heilige Lucia’ toegeschreven portret van de evangelist Johannes.

Veel van de schilderijen die onderdeel zijn van de Hoogtepunten werden geschonken door vrouwen – zij spelen een onbetwiste rol in de verzamelgeschiedenis van Museum Boijmans Van Beuningen. Zo kwam Kandinsky’s wereldberoemde Lyrisches via een legaat van Marie Tak van Poortvliet in de collectie terecht. Zij schonk ook het genoemde werk van Van Heemskerck.

Kees van Dongens meesterwerk Le doigt sur la joue kwam na de Tweede Wereldoorlog via een schenking van mevrouw De Graaff-Bachiene in Rotterdam. Het is terug op zaal, evenals werk van Claude Monet, Daan van Golden, Titiaan en een Hollandse lucht van Van Ruisdael. Van Jeroen Bosch en Piet Mondriaan werd een werk gewisseld. Alle meesterwerken zijn te zien op de glazen ezels van Lina Bo Bardi die de kijker óók een unieke blik op de achterzijde van de doeken en lijsten biedt.

Afbeelding in header: Kees van Dongen, Le doigt sur la joue, circa 1910, bruikleen: Stichting Museum Boijmans Van Beuningen. Schenking: L. de Graaff-Bachiene 1949-1950.

Berthe Morisot, Pivoines, in 1885, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Aankoop met steun van gelden uit de nalatenschap van Mevr. N.C. van Riemsdijk-Borsje,  VriendenLoterij en mede mogelijk gemaakt door een particuliere schenker ter nagedachtenis aan Ger Luijten, 2023.
Berthe Morisot, Pivoines, in 1885, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Aankoop met steun van gelden uit de nalatenschap van Mevr. N.C. van Riemsdijk-Borsje, VriendenLoterij en mede mogelijk gemaakt door een particuliere schenker ter nagedachtenis aan Ger Luijten, 2023.
Rachel Ruysch, Boomstam, omgeven door bloemen en door vlinders en andere dieren, in 1685, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Aankoop 1854.
Rachel Ruysch, Boomstam, omgeven door bloemen en door vlinders en andere dieren, in 1685, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Aankoop 1854.