:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Het korenveld, op de achtergrond de Zuiderzee

Het korenveld, op de achtergrond de Zuiderzee

Jacob Isaacksz. van Ruisdael (in circa 1660)

Vraag maar raak

 • Tessa vroeg

  Hallo,
  Voor school schrijf ik een paper over dit werk, en ik vroeg me af: is dit schilderij in opdracht is gemaakt? Zo ja, wie was de opdrachtgever?
  Alvast bedankt, Tessa

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Dag Tessa,

  Dit schilderij is al sinds 1847 deel van de collectie van het museum (als onderdeel van de verzameling van F. J. O. Boijmans). Jammer genoeg hebben we geen informatie of het werk al dan niet in opdracht is gemaakt. Wel kan ik je adviseren om contact op te nemen met bibliotheek@boijamans.nl. Zij kunnen je uitleggen hoe je objectgebonden literatuur kan opzoeken. Misschien is er recent onderzoek uitgevoerd waar deze informatie te vinden is.

  Groeten,
  Lisa

 • iemand die dit voor ckv nodig heeft vroeg

  Hoe groot is het schilderij?

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Hoi,
  Het schilderij is 71 cm breed en 61 cm hoog. Deze informatie kun je ook vinden op de pagina van dit kunstwerk op de website van onze collectie: http://collectie.boijmans.nl/nl/object/2588/Het-korenveld,-op-de-achtergrond-de-Zuiderzee/Jacob-Isaacksz.-van-Ruisdael . Als je onder het kopje specificaties klikt op ‘toon alle details’ vind je de afmetingen van dit kunstwerk.
  Groetjes,
  Jephta

 • Kikki vroeg

  Wat voor stijl is dit kunstwerk?

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde


  Hoi Kikki, Ruisdael wordt gezien als een van de belangrijkste landschapsschilders van de 17de eeuw. Zijn landschappen zijn in een naturalistische stijl geschilderd; het is net alsof Ruisdael dit werk ter plekke in de buitenlucht heeft geschilderd. Dat is echter niet het geval, schilderen “en plein air” wordt pas mogelijk in de 19de eeuw, met de uitvinding van verf in tubes. Ruisdael heeft alle elementen zorgvuldig bij elkaar gebracht. Om diepte te creëren gebruikte hij sterke contrasten in licht en donker. Door de lage horizon is er veel ruimte voor de stapels Hollandse grijze wolken. Met dit soort elementen geeft hij zijn landschappen een extra dramatische lading. Zijn ‘realistische’ landschappen zijn daardoor eigenlijk indrukwekkender en dramatischer dan de werkelijkheid. Voorgangers als Jan van Goyen en Salomon van Ruysdael zetten juist heel erg in op het Hollandse landschap in sobere kleuren en niet veel dramatiek. Ruisdael is daar duidelijk een reactie op. Vanwege die dramatiek werd hij bewonderd door latere kunstenaars van de romantiek. Groetjes Tanja

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie
 • Wat is er te zien?

Het schilderij toont een typisch Hollands landschap met de sfeer van een zwaarbewolkte dag, waarop de zon zo nu en dan kans ziet door te breken. Een groot deel van het doek wordt door de lucht ingenomen. De voorstelling is waarschijnlijk geïnspireerd door de omgeving van Naarden bij de Zuiderzee, waar Ruisdael gewerkt heeft. Zonbeschenen korenvelden komen al aan het begin van Ruisdaels loopbaan voor, maar dit schilderij is waarschijnlijk in het begin van de jaren 1660 ontstaan.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Het korenveld, op de achtergrond de Zuiderzee
Materiaal en techniek Olieverf op doek
Objectsoort
Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Breedte 71 cm
Hoogte 61 cm
Makers Schilder: Jacob Isaacksz. van Ruisdael
Inventarisnummer 1742 (OK)
Credits Uit de nalatenschap van F.J.O. Boijmans, 1847
Collectie Oude Kunst
Verwervingsdatum 1847
Vervaardigingsdatum in circa 1660
Signatuur links onder; JvRuisdael
Verzamelaar F.J.O. Boijmans
Interne tentoonstellingen De Collectie Verrijkt (2011)
De collectie als tijdmachine (2017)
Lievelingen (2024)
Externe tentoonstellingen Georges Michel, le Paysage sublime (2017)
Georges Michel, le paysage sublime (2018)
Van Ruisdael & Van Frijtom (2022)
Materiaal
Object
Geografische herkomst Noordelijke Nederlanden > Nederlanden > West-Europa > Europa

Alles over de maker

Jacob Isaacksz. van Ruisdael

Haarlem 1628/1629 - Amsterdam 1682

Bekijk het volledige profiel