:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Stilleven met een zilveren kan

Vraag maar raak

  • Noah Cristina vroeg

    Wat is de betekenis van dit kunstwerk? (stilleven met een zilveren kan)

  • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

    Hi Noah,
    Stillevens zoals deze werden in de loop van de 17de eeuw zeer populair. De stillevens met drank en voedsel geven een goed beeld van de welvaart die de Nederlanden in de 17de eeuw kenden. Ze gaven de kunstenaar bovendien de mogelijkheid om zijn kunde te laten zien. De stofuitdrukking, d.w.z. het weergeven van de textuur, is hierbij belangrijk. Zo laat Van Beijeren met de zilveren zien hoe goed hij het weergeven van het glanzende zilver beheerst én het geeft hem de kans om zichzelf in de reflectie weer te geven. Stillevens kunnen naast deze functie ook een symbolische of moraliserende functie hebben; door het overdadige banket te combineren met een horloge (rechts op de tafel), wijst hij ons op de vergankelijkheid van de spullen op de tafel en daarmee het leven.
    Groetjes Tanja

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

De zilveren kan, die een prominente plaats inneemt op dit pronkstilleven, komt op een twaalftal andere stillevens van Van Beijeren ook voor. In de reflectie op de kan is de schilder zichtbaar, schilderend met zijn linkerhand en met zijn hoed op. Het rijke stilleven toont verder onder andere een Perzisch tapijt, een porseleinen kom met zuidvruchten en een gedreven zilveren schotel.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Stilleven met een zilveren kan
Materiaal en techniek Olieverf op doek
Objectsoort
Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Breedte 88 cm
Hoogte 102,5 cm
Makers Schilder: Abraham van Beijeren
Inventarisnummer VdV 2
Credits Bruikleen Stichting Willem van der Vorm, 1972
Collectie Oude Kunst
Verwervingsdatum 1972
Vervaardigingsdatum in 1660 - 1665
Verzamelaar Willem van der Vorm
Interne tentoonstellingen De verzameling Willem van der Vorm. Schilderijen van Hollandse en Franse meesters uit de 17e en 19e eeuw (1950)
De Collectie Verrijkt (2011)
De collectie als tijdmachine (2017)
Onderzoek Toon onderzoek ALMA
Literatuur Old paintings 1400-1900: illustrations <1972> - 99 Stillevens uit de Gouden Eeuw - 123, afb (zw/w) De verzameling van de Stichting Willem van der Vorm in het Museum Boymans-van Beuningen - 26 (afb kleur)
Materiaal
Object
Geografische herkomst Noordelijke Nederlanden > Nederlanden > West-Europa > Europa

Alles over de maker

Abraham van Beijeren

Den Haag 1620/1621 - Overschie 1690

Abraham van Beijerens naam dook in 1816 op als Aelbert van Beijeren in het boek 'Geschiedenis der Vaderlandsche schilderkunst' van Van Eijnden en Van de...

Bekijk het volledige profiel