:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
8 February 2024

Onderzoek in het Depot: Van Goghs Lentetuin

Het was wereldnieuws in 2020: bij een kunstroof werd een schilderij van Vincent van Gogh buitgemaakt. Dat werk, bekend als de ‘Lentetuin’, werd in 2023 teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar: Groninger Museum. De komende tijd wordt het werk onderzocht door restaurator Marjan de Visser in Depot Boijmans Van Beuningen.

Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar werd in 1884 geschilderd door Vincent van Gogh. Het toont de tuin van de pastorie waar Van Goghs ouders woonden. Het werk werd in 2020 gestolen uit het Singer Laren. Na een aantal jaar te zijn verdwenen kwam het in 2023, mede dankzij kunstdetective Arthur Brand, weer terug bij Groninger Museum. In de onderstaande video vertelt de Visser over het werk en wat ze tot nog toe heeft ontdekt.

Video: Denzel Feurich

Lentetuin

Als gevolg van de diefstal zijn een aantal beschadigingen ontdekt. Er zijn een paar krassen door alle lagen heen, tot in de grondering is op één plek zelfs het linnen te zien. Ook is het linnen doek van het schilderij vermoedelijk in een latere periode op een houten raam genageld, en is het werk in het verleden bijgeschilderd.
Het schilderij wordt momenteel verder onderzocht. Het Depot is een werkgebouw bij uitstek, en de moderne restauratieateliers zijn mede daarom de aangewezen plek voor het onderzoek.

Lentetuin
Foto: Denzel Feurich

Vanaf 29 maart is het werk te zien in de tentoonstelling 150 jaar Groninger Museum - Behind the Scenes.