:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
2 October 2023

Laatste kans: stem op onze Titus!

Het spant erom: onze Titus aan de lezenaar van Rembrandt behoort tot de laatste vijf kunstwerken die kans maken om op de Rembrandtkaart 2024 te komen en te worden uitgeroepen tot 'Meest geliefd sinds 1883'. Stemmen kan tot en met morgen, dus breng je stem uit en zorg ervoor dat duizenden kunstliefhebbers Titus' portret volgend jaar altijd op zak hebben.

Museum Boijmans Van Beuningen doet met Titus aan de lezenaar mee aan de verjaardagsactie ‘Meest geliefd sinds 1883’ van Vereniging Rembrandt. Zij vieren hun 140-jarig bestaan en hebben hiervoor een stemactie opgezet met de meest geliefde kunstwerken die zij sinds 1883 hebben helpen verzamelen voor Nederland. Het werk met de meeste stemmen staat straks op de Rembrandtkaart 2024. Stemmen kan tot en met woensdag 4 oktober 2023, en de tien inzendingen met de mooiste toelichting op hun stem ontvangen een exclusieve tas met daarop het winnende kunstwerk.

Bekijk hieronder de stemoproep van conservator oude kunst Ruben Suykerbuyk, waarin hij meer vertelt over Titus aan de lezenaar:

Een tijdloos portret

Titus aan de lezenaar is een tijdloze voorstelling: een mijmerende jongen met grote donkere ogen, wiens hoofd en handen maar net uitkomen boven de grote lessenaar. Het werk werd in 1940 met steun van de Vereniging Rembrandt en maar liefst 120 kunstvrienden verworven voor Museum Boijmans Van Beuningen. Het schilderij is sindsdien vrijwel altijd op zaal te zien geweest en is zeer geliefd. Mede doordat het een portret is van Rembrandts zoon en doordat de gevoelige introspectie van de jongen veel mensen aanspreekt. Én omdat het zo ongelooflijk virtuoos is geschilderd natuurlijk.

Een tijdloos portret
Rembrandt van Rijn, Titus aan de lezenaar, in 1655, collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Verworven met steun van Vereniging Rembrandt en 120 vrienden van het museum. Bruikleen Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1940.

Titus te zien in Rijksmuseum

Titus aan de lezenaar van Rembrandt is van 29 september 2023 tot en met 14 januari 2024 te zien in de tentoonstelling ‘Museum Boijmans Van Beuningen at Rijksmuseum’ in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Beeld in header: Tomas Mutsaers