:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
11 April 2024

Snakken naar Boijmans

Van 1 juni 2024 t/m 7 juli 2024 presenteert Museum Boijmans Van Beuningen: Snakken naar Boijmans. Het voor renovatie gesloten museumgebouw opent vijf weken lang voor een speciale kunsttoer. Een vrolijk publieksevenement waarmee we vieren dat het museum in 2024 precies 175 jaar bestaat!

Het is een unieke gelegenheid om het gebouw in deze vorm te bezoeken en je te verwonderen over architectuur en kunst. Een kunsttoer voert je door het gebouw dat inmiddels officieel tot bouwplaats is verklaard. Verder komt er een speciaal programma voor kinderen, de museumtuin gaat open en in het Henket-paviljoen komt een aanvullend programma. Op dit moment wordt er hard gewerkt door het museumteam, kunstenaars en partners aan de realisering van Snakken naar Boijmans. Nadere informatie volgt.

De kaartverkoop voor dit bijzondere evenement start op woensdag 1 mei 2024 via boijmans.nl/tickets.

Snakken naar Boijmans wordt georganiseerd in samenwerking met AIR en de gemeente Rotterdam en is onderdeel van de Rotterdam Architectuur Maand.

Echo’s en dromen

Snakken naar Boijmans is een spannend project: zo heb je het gebouw nog nooit gezien en zo zúl je het nooit meer zien. Het gebouw komt tot leven met kunstenaarsinventies en kunstenaarsopdrachten. Deze speciale kunsttoer voert door de monumentale bouwdelen van Van Der Steur en Bodon. We kijken terug op 175 jaar museumhistorie en we kijken vooruit: waar willen naartoe in de volgende 175 jaar?

We vangen het museum tussen echo’s van het verleden en dromen over de toekomst. Verwacht hedendaagse kunst en verrassende stukken uit de collectie, licht en geluid, muurschilderingen en installaties. Bijzondere momenten uit de museumgeschiedenis dienen als inspiratie: tentoonstellingen, happenings en persoonlijke verhalen van bezoekers, kunstenaars en medewerkers.

De precieze invulling van het programma wordt snel bekend gemaakt.

Een uniek gebouw

Het monumentale pand van Museum Boijmans Van Beuningen werd geopend op 6 juli 1935. In 2019 sloot het de deuren voor renovatie en in 2021 opende Depot Boijmans Van Beuningen; ’s werelds eerste publiekelijk toegankelijke collectiegebouw.

Het museumpand van architect Ad van der Steur (later uitgebreid door architecten Bodon, Henket en Robbrecht & Daem) is uniek. De toren, de bakstenen gevel en de Scandinavische invloeden op het ontwerp zijn uitermate karakteristiek. De binnenzijde van het museum, vol trappen, gewelven, erkers én de majestueuze Bodonzaal, is al net zo expressief en geliefd.

In de afgelopen jaren is het gebouw gesaneerd van asbest en gereedgemaakt voor verdere renovatie. Snakken naar Boijmans biedt een unieke mogelijkheid het pand in deze tussenfase te bezichtigen.

Beeld: Floor Besuijen; Museum Boijmans Van Beuningen
Beeld: Floor Besuijen; Museum Boijmans Van Beuningen
Beeld: Floor Besuijen; Museum Boijmans Van Beuningen
Beeld: Floor Besuijen; Museum Boijmans Van Beuningen

Tuin en paviljoen

De museumtuin gaat eveneens open voor het publiek. Deze wordt gratis toegankelijk gedurende de dag. In het Henket-paviljoen, dat sinds 2023 een monumentstatus kent, komt een extra programma. Dit zal overwegend gratis zijn.

Snakken naar Boijmans wordt georganiseerd in samenwerking met AIR en de gemeente Rotterdam. Het maakt onderdeel uit van de Rotterdam Architectuur Maand 2024, waarvan het Museumpark het epicentrum vormt.

Snakken naar Boijmans is dit moment in afwachting van een definitief akkoord van de Veiligheidsregio Rotterdam. Dit houdt in dat eventuele veranderingen aan route en programma nog kunnen plaatsvinden.

Snakken naar Boijmans wordt mede mogelijk gemaakt door:

Sponsoren: Stichting Bevordering van Volkskracht, VriendenLoterij, Stichting Museum Boijmans Van Beuningen, Erasmusstichting, G.Ph. Verhagen-Stichting, Van Cappellen Stichting, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting de Leeuwenberg, Maatschappij tot Nut van 't Algemeen departement Rotterdam, Kringen: Boijmans Business Club, Kring van Eyck, Boijmans Corporate Members, Partners: Gemeente Rotterdam, Architectuur Instituut Rotterdam, Stichting Jarige Job, Rotterdam Partners.