:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
19 April 2022

Restauratieprijs voor Van Gogh schilderij

Het Rotterdamse museum is verguld met ondersteuning van het TEFAF Museum Restauratie Fonds om Van Gogh’s ‘Populierenlaan’ te verzorgen, herstellen en onderzoeken – heeft Boijmans hier een sleutelstuk uit zijn oeuvre?

Museum Boijmans Van Beuningen heeft de TEFAF restauratieprijs voor de diepgravende restauratie van Van Gogh’s ‘De Populierenlaan bij Nuenen’ (1885) gewonnen. De gulle ondersteuning uit het TEFAF Museum Restauratie Fonds betreft een bedrag van 25.000 euro waarmee het schilderij uitvoerig wordt opgeknapt en onderzocht. Het is de tiende keer dat deze prijs is uitgereikt en daarmee een belangrijk jubileumjaar voor TEFAF. Van 24 tot en met 30 juni vindt TEFAF (The European Fine Art Fair) plaats in Maastricht. Ter gelegenheid van het jubileum van het Museum Restauratie Fonds, zal ‘De Populierenlaan bij Nuenen’ hier, voorafgaand aan de ingrijpende restauratie, worden getoond en dan worden ook de bevindingen uit het vooronderzoek gepresenteerd. Het is voor het eerst dat TEFAF een kunstwerk dat ondersteund wordt door het Museum Restauratie Fonds in het stadium vóór de restauratie presenteert op de beurs.

Depot Boijmans Van Beuningen biedt naast een nieuwe typologie ook een nieuw instrument ter verzorging van de omvangrijke en uiteenlopende Rotterdamse collectie. We zijn verguld met de steun uit het Museum Restauratie Fonds en uiterst dankbaar dat TEFAF de zorg voor kunst en erfgoed wereldwijd hiermee over het voetlicht brengt, en dat al een decennium lang. Als plek voor zorg en onderzoek is het depot bij uitstek geschikt om dit topstuk de restauratie te bieden die het verdient.Sjarel Ex en Ina Klaassen, directie Museum Boijmans Van Beuningen
 
Nooit eerder hebben we dit werk zo diepgaand kunnen onderzoeken. Dankzij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de expertise van het Van Gogh Museum en schilderrestaurator Erika Smeenk-Metz krijgen we inzicht in de totstandkoming van het werk en de mogelijkheden voor restauratie en conservering. We zijn TEFAF erg dankbaar voor hun steun!Sandra Kisters, hoofd Collectie en Onderzoek, Museum Boijmans Van Beuningen
De Populierenlaan bij Nuenen

Van Gogh schilderde het werk in 1885 in Nuenen en in 1903 was ‘De Populierenlaan bij Nuenen’ het eerste werk van Van Gogh in een publieke collectie, geschonken door 26 kunstvrienden.  Na bijna 150 jaar is het werk aan restauratie toe. De verflagen zijn zeer instabiel. Dit komt onder andere omdat Van Gogh het werk over een ander nog niet droog schilderij heen schilderde. De restauratie gebeurt onder leiding van restaurator Erika Smeenk-Metz en zal zich concentreren op het herstellen van de loszittende verf en op het mogelijk afnemen van het vernis. Het museum werkt samen met specialisten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Van Gogh Museum materiaal technisch onderzoek. De vraag die centraal staat is of het vernis kan worden afgenomen, waardoor het schilderij esthetisch enorm kan opknappen. Ook is het team benieuwd naar de onderschildering, vermoedelijk de Oude Toren bij Nuenen. En of er technisch bewijs gevonden kan worden dat de lichtere toetsen door Van Gogh in Parijs zijn aangebracht, dit zou het schilderij een sleutelstuk maken dat de Nederlandse en Franse periodes in het oeuvre van de kunstenaar verbindt.

Museum Restauratie Fonds
Het TEFAF Museum Restoration Fund werd in 2012 opgericht om de professionele restauratie en gerelateerd wetenschappelijk onderzoek van belangrijke museumkunstwerken te ondersteunen en te bevorderen. Als voorvechter van kunst in al zijn vormen, staan aanvragen voor haar subsidies open voor musea van over de hele wereld en kunstwerken van elke leeftijd. Jaarlijks wordt maximaal 50.000 euro uitgetrokken voor projecten. De commissie van onafhankelijke deskundigen selecteert meestal twee winnaars om elk 25.000 euro te ontvangen om hun restauratieproject te ondersteunen. 

TEFAF Maastricht wordt beschouwd als 's werelds belangrijkste beurs voor beeldende kunst, antiek en design en etaleert de beste kunstwerken die momenteel op de markt zijn. Naast traditionele werkgebieden als schilderijen van oude meesters, antiek en klassieke oudheden die de helft van de beurs beslaan, is er ook moderne en hedendaagse kunst, fotografie, sieraden, 20e-eeuws design en werken op papier te vinden.

Depot open
Depot Boijmans Van Beuningen is open voor publiek. Het is een gebouw van een nieuwe orde, volledig ingericht om conservering, collectiebeheer en anderszins verborgen kunstwerken open te stellen voor het publiek; een wereldprimeur.

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen is nu ook weer te zien in het Maritiem Museum in de tentoonstelling Maritieme Meesterwerken, en in het Fries Museum met À la campagne! Het Franse licht van Maris tot Monet.