:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
17 October 2023

Reis naar de maan in collectie Museum Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen is trots dat het Viaggio dalla Terra alla Luna (1766-67) heeft verworven, een etsenreeks van de Italiaan Filippo Morghen. De tiendelige serie toont een reis naar de maan en fantasierijke verbeeldingen van hoe leven en landschap daar zouden kunnen zijn, gezien door achttiende-eeuwse ogen. Het werk is aangekocht met steun van Stichting Lucas van Leyden en de Vereniging Rembrandt en hun Themafonds Prenten en Tekeningen.

Reis naar de maan

Filippo Morghen maakte zijn etsen ruim 200 jaar voor de mens daadwerkelijk voet op de maan zette. In zijn krachtig maar verfijnd uitgevoerde werk, met grillige vormen en elegante lijnen, toont Morghen zich een meesterlijk vertegenwoordiger van de rococo. Zijn verbeelding past in de tijd waarin het werd gemaakt: ook wetenschap en literatuur waren gefascineerd door de maan. Morghens weergave van de maan is geënt op die van de Aarde: de figuren hebben veel weg van mensen, we zien de zee en bijbehorende flora en fauna. Het eerste blad toont de maanreizigers direct na landing.

De etsen van Morghen staan in de traditie van de fantastische beeldende kunst: die met werk van bijvoorbeeld Bosch en Bruegel en de rijke verzameling Surrealisten volop vertegenwoordigd is in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Het thema ‘Surrealisme en het surreële’ is een leidmotief in het uitbreiden van de MBVB-collectie. Daarom spreekt conservator Peter van der Coelen (Prenten en tekeningen) van een zeer gewenste en belangrijke aanwinst. Museum Boijmans Van Beuningen is met de aankoop nu het enige Nederlandse museum met een volledige Viaggio dalla Terra alla Luna in bezit, iets dat zeer zeldzaam is.

Viaggio dalla Terra alla Luna, Filippo Morghen, Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.
Viaggio dalla Terra alla Luna, Filippo Morghen, Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.