:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
27 November 2023

17 dec en 14 jan: wandelroute Kunst tussen de ruïnes met Urban Guides

Het onderzoeksproject ‘Kunst tussen de Ruïnes’ van Museum Boijmans Van Beuningen is in het Depot te zien tot en met 14 januari 2023. Naast de presentatie is er ook een interactieve kaart en is er een wandelroute georganiseerd in samenwerking met Urban Guides.

Wandelroute met Urban Guides

Ga op 17 december of 14 januari op pad met de gidsen van Urban Guides en ontdek de vergeten verhalen, woon & werkplekken van Rotterdamse kunstenaars tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het onderzoeksproject 'Kunst tussen de ruïnes' biedt inspiratie tot het ondernemen van wandelingen door Rotterdam die je terugbrengen in de tijd. In samenwerking met Urban Guides organiseert Museum Boijmans Van Beuningen een wandelroute langs een aantal plekken uit de interactieve kaart en het boek 'De Vuurvogelgeneratie' geschreven door kunsthistoricus en gastconservator Sandra Smets. 

De parkachtige Heemraadssingel met zijn brede groene taluds werd in 1900 aangelegd en trok notarissen, advocaten, bankiers en succesvolle ondernemers. Maar toen kwam de Tweede Wereldoorlog. Daarop streek hier een ander soort mensen neer. De ene na de andere nationaalsocialistische organisatie vorderde er panden, in nota bene een gebied waar veel Joodse burgerij woonde, onder wie enkele kunstenaars. Deze wandelroute voert dan ook langs een geschiedenis waar de repressie voelbaarder was dan waar ook in Rotterdam. Deze tour wordt georganiseerd in het kader van het grote onderzoeksproject ‘Kunst tussen de ruïnes’.

Praktische informatie
Data: 26 november 2023, 17 december 2023 & 14 januari 2024
Tijd: 
11.00 – 12.30 uur
Entree:
 10 euro p.p. (exclusief toegang tot het Depot)

Bestel hier je ticket via Urban Guides

Zelf op stap door Rotterdam: online interactieve stadskaart

Op de interactieve stadskaart van Rotterdam vind je vele historisch relevante punten, plaatsen en gebouwen die een rol spelen in de kunstwereld in Rotterdam tijdens de bezettingsjaren. Wat is er nog over? Wat valt er nog te zien? Bekijk hieronder de kaart en ontdek het zelf:

Videoserie 'Kunst tussen de ruïnes'

Een havenstad met een eenvoudige uitstraling, die wordt getroffen door bombardementen: je zou verwachten dat het Rotterdamse kunstleven tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig zou instorten. Toch herleeft de stad na het bombardement. De wederopbouw gaat hand in hand met de opkomst van kunstprojecten. De bezetter toont belangstelling voor kunst, wat leidt tot financiële steun en een levendige kunsthandel. Wrang maar waar, op de ruïnes bloeit de kunst. In de derde aflevering van de videoserie ‘Kunst tussen de ruïnes’ vertelt kunsthistoricus en gastcurator Sandra Smets je meer over de bloei van de Rotterdamse kunsthandel en kunstenaar Charles Kemper. Bekijk hier onder de video.

Beeld in header: Rotterdammers op het land van Hoboken gevlucht voor het bombardement. Geheel rechts de toren van Museum Boymans, 14 mei 1940, collectie Stadsarchief Rotterdam.