:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
30 September 2021

Depot Boijmans Van Beuningen onthult naam restaurant

Depot Boijmans Van Beuningen krijgt op de bovenste verdieping restaurant Renilde en zaal Coert. De namen zijn een eerbetoon aan de stercurator in de jaren ’60 en ’70 Renilde Hammacher en de toenmalige directeur van het Rotterdamse museum, Coert Ebbinge Wubben.

Op 6 november opent Depot Boijmans Van Beuningen de deuren voor het publiek, en daarmee is Rotterdam vanaf die dag ruim 500m2 horeca rijker. De namen zijn een ode aan de geschiedenis van het Rotterdamse museum. Renilde Hammacher was als Boijmans-curator in de jaren ’60 en ’70 grondlegger van de wereldberoemde collectie moderne kunst van het museum, en bevriend met Dalí. Coert Ebbinge Wubben, destijds directeur van het museum, verwierf o.a. de collectie van D.G. van Beuningen en haalde twee langlopende legaten binnen.

Chef-kok Jim de Jong voert leiding over Renilde, waar gasten terecht kunnen voor koffie, lunch, borrel en diner. Het Amsterdamse architectenbureau Concrete is verantwoordelijk voor het interieur van Renilde en Coert. Het resultaat is een combinatie van twee flexibele ruimtes, Coert voor verhuur en evenementen, en Renilde met tafels die op ingenieuze wijze opgeklapt kunnen worden en opgaan in de architectuur.

“Met Renilde en Coert geeft Depot Boijmans Van Beuningen een eerbetoon aan deze sleutelfiguren uit de geschiedenis van het museum. Op het dak van het depot waken zij over de schatkamer van de stad, en tegelijk komen de namen nu in de volksmond van Rotterdammers. We verheugen ons zeer op de samenkomst van het bijzondere interieur van Concrete en de keuken van Jim de Jong zodra de horeca opent.”

Ina Klaassen en Sjarel Ex, directie Museum en Depot Boijmans Van Beuningen.

Restaurant Renilde

Renilde Hammacher-van den Brande was van 1962-1978 conservator bij Boijmans. Ze legde de basis van één van de belangrijkste museale collecties moderne kunst van Nederland. Behalve onze Rothko kocht Renilde werk aan van onder andere Dalí, Magritte en Man Ray. Ook maakte ze grote tentoonstellingen in het museum zoals de legendarische Dalí tentoonstelling in 1970, die door de surrealistische meester zelf werd geopend. Renilde Hammacher overleed in 2014 op 101-jarige leeftijd.

Zaal Coert

Coert Ebbinge Wubben begon in 1941 bij Boijmans, werd in mei 1945 waarnemend directeur en van 1950-1978 directeur. Onder zijn leiding verwierf het museum in 1958 de collectie van D.G. van Beuningen, met meesterwerken van onder anderen Van Eyck, Bruegel en Titiaan. In dat jaar werd de naam Van Beuningen aan Boijmans toegevoegd. Samen met Renilde Hammacher gaf hij ook veel ruimte aan moderne kunst en nam het initiatief het museum uit te breiden met de Bodon-vleugel. Hij haalde twee legaten binnen, als belangrijke aankoopfondsen nog steeds actief, Stichting Lucas van Leyden en Stichting Fonds Van Rede. Coert Ebbinge Wubben overleed in 2014 op 99-jarige leeftijd.

“De horeca in Rotterdam is de laatste jaren enorm gegroeid en we hopen straks een gevestigde naam te worden in de stad. Een iconisch gebouw, op een bijzondere locatie met een vertrouwd aanbod. Het mooie is dat wij na sluitingstijd van het depot met het restaurant openblijven, zodat depotbezoekers en gasten uit Rotterdam en daarbuiten hun dag kunnen afsluiten op een speciale plek.”

Stefan Leatemia, hoofd horeca Depot Boijmans Van Beuningen.

Concrete Amsterdam

Voor beide ruimtes op de 6e verdieping heeft het Amsterdamse architectenbureau Concrete het interieur ontworpen. Belangrijk was om Renilde en Coert op zo’n manier vorm te geven dat ze samen een afzonderlijke maar complementaire uitstraling hebben, die volledig flexibel en krachtig genoeg is om een eigen identiteit te geven binnen de uitgesproken architectuur van het gebouw.

Dit heeft zich bijvoorbeeld vertaald naar een innovatieve tafelopstelling. Normaliter moeten losse tafels worden versleept om ruimte te creëren. Renilde heeft daarentegen tien lange permanente tafels, volledig van hout, met de bijzondere eigenschap dat ze volledig omhoog geklapt kunnen worden. Opgeklapt sluiten de tafelbladen als verticale wanddelen perfect aan op de eveneens uit hout gemaakte vloer- en plafondstroken. Zo ontstaat er een lege, flexibel te gebruiken zaal met vijf achter elkaar geplaatste frames, die het uitzicht op de daktuin en de stad Rotterdam als een kunstwerk omlijsten. In Coert plaatste Concrete grote houten taatsdeuren, die als dynamische wanden fungeren. Wanneer de deuren open staan sluiten ze aan op de houten vloerstroken en lichtrails in het spiegelplafond. 

“Het voordeel van een museum als opdrachtgever is dat ze open staan voor originele ideeën. We hadden dit restaurant nooit voor een traditionele restaurateur kunnen bouwen. Depot Boijmans Van Beuningen heeft ook altijd ruimte gegeven om de kwaliteit hoog te houden, waardoor een spanningsveld tussen de klantbeleving en functionaliteit te voelen is. We zijn trots op het eindresultaat en de bijdrage die we hebben kunnen leveren aan zo'n iconische plek in de museumwereld; in Rotterdam.”

Rob Wagemans en Bart de Beer - Concrete Amsterdam.

Feiten en cijfers restaurant Renilde en zaal Coert

  • Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld en opent op 6 november de deuren voor bezoekers. De kaartverkoop is gestart. Klik hier voor tickets en informatie.
  • Renilde en Coert bevinden zich op de bovenste verdieping van het depot, op 34 meter hoogte. Rondom het restaurant en de zaal bevinden zich op het dak ook een bebost terras met een adembenemend uitzicht over de stad.
  • Renilde heeft plek voor 120 mensen, en in Coert kunnen evenementen worden georganiseerd voor max. 170 mensen.
  • Overdag is Renilde toegankelijk voor depotbezoekers met een kaartje, en bereikbaar met de lift of via het imposante glazen atrium. Daar kan de depotbezoeker terecht voor een eenvoudige lunch waarbij seizoensproducten centraal staan.
  • Vanaf 17:00 uur is de gehele zesde verdieping ook zonder ticket toegankelijk voor gasten via een expres-lift. Gasten krijgen in het dynamische interieur van Concrete een diner van chef-kok Jim de Jong geserveerd. Reserveringen kunnen vanaf medio oktober worden gemaakt.
  • Het restaurant werkt zowel ’s middags als ’s avonds met lokale producten van lokale leveranciers. Er is speciaal depot-bier gebrouwen door Brouwerij Noordt en De Jong werkt met biologische boerderij Landzicht en boerderij Lindenhoff.
  • Zaal Coert heeft een oppervlakte van ruim 200m2 om evenementen te organiseren, maar geeft door de omgeving een intieme indruk, ideaal om mensen te ontvangen en om kennis te laten maken met het depot. Geluid, daglichtbeamer en audioversterking zijn aanwezig.
  • Geïnteresseerden voor een evenement in Coert kunnen terecht bij Annemieke Okkema en Judith van de Vliert via evenementen@boijmans.nl.

Medewerkers gezocht

Voor het restaurant en de keuken wordt druk gezocht naar nieuwe collega's: koks, bediening en afwassers. Meer informatie over de vacatures is hier te vinden.