:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
24 August 2023

Boekpresentatie 'De vuurvogelgeneratie. Kunstenaars in een verwoeste stad'

Op vrijdagmiddag 8 september 2023 presenteert Museum Boijmans Van Beuningen 'De vuurvogelgeneratie. Kunstenaars in een verwoeste stad'. Het boek is geschreven door kunsthistoricus Sandra Smets en gaat over het leven van Rotterdamse kunstenaars in de nasleep van het bombardement van 14 mei 1940. De presentie vindt plaats bij boekhandel Donner in het centrum van Rotterdam. Iedereen is welkom!

In De vuurvogelgeneratie. Kunstenaars in een verwoeste stad gaat Smets dieper in op de Rotterdamse kunstwereld tijdens de bezettingsjaren. Ze duikt in het leven van een tiental kunstenaars die zich ieder op hun eigen manier tot het bombardement van 14 mei 1940 en de nationaalsocialistische cultuurpolitiek verhielden. Hoe verliep hun leven in de nasleep van het bombardement? Hoe overleefden zij? Het boek schetst een beeld van een stad in puin en laat zien hoe kunstenaars de brokstukken weer mede aan elkaar lijmden. Het maakt de uiteenlopende dilemma’s invoelbaar die tijdens de oorlog speelden: kwesties waarvoor na de oorlog, in het licht van de wederopbouw, lange tijd geen aandacht was.

Het boek De vuurvogelgeneratie maakt onderdeel uit van 'Kunst tussen de ruïnes', een presentatie die te zien is in Depot Boijmans Van Beuningen van 4 september 2023 tot en met 14 januari 2024.

Presentatie

De presentatie wordt gehouden in boekhandel Donner in Rotterdam. De starttijd is 16:00 uur. Sandra Smets wordt geïnterviewd door presentator en maatschappijhistoricus Marianne Klerk. Er is gelegenheid tot vragen stellen uit het publiek. Directeur Presentaties van Museum Boijmans Van Beuningen, Cathy Jacob, reikt het eerste exemplaar van De vuurvogelgeneratie. Kunstenaars in een verwoeste stad uit aan mevrouw Monique Chabot, dochter van schilder Wim Chabot, een van de hoofdpersonen uit het boek.

Praktische informatie

  • De vuurvogelgeneratie. Kunstenaars in een verwoeste stad. Auteur: Sandra Smets. ISBN 978-90-6918-327-5. 312 blz. Uitgever: Museum Boijmans Van Beuningen.  
  • Datum presentatie: vrijdag 8 september 2023
  • Tijd: 16:00 - 18:00 uur
  • Entree: toegang vrij - zonder reserveren
  • Locatie: Theater Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam 

Meer weten?

Op 23 augustus 2023 verscheen er een voorpublicatie in NRC Handelsblad over het boek van Sandra Smets De vuurvogelgeneratie. Kunstenaars in een verwoeste stad. Klik hier om dit artikel te lezen. 

Op zaterdag 5 augustus 2023 vertelde Sandra Smets over haar boek en onderzoek op Radio 1 bij Nieuwsweekend van Omroep Max. Klik hier om het fragment terug te luisteren.

Meer weten?

Beeld in header: Marcel Broodthaers, Zonder titel, circa 1958, collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Foto: Studio Tromp.