:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
13 March 2024

Aankoop Vincent van Goghs Stilleven met aardappels

Het Stilleven met aardappels van Vincent van Gogh is de nieuwste aankoop door Museum Boijmans Van Beuningen. Het schilderij was ruim 40 jaar in bruikleen, maar heeft nu een vaste plaats gekregen in de collectie. Vanaf 23 maart is het schilderij voor alle bezoekers te zien in het Depot bij de Lievelingen.

"Onze collectie bevat nu zeven schilderijen van Vincent van Gogh. De ‘Aardappels’ zijn een scharnierpunt in zijn ontwikkeling: van de donkere Brabantse schilderijen naar de in Frankrijk geschilderde kleurenpracht." 
- Ina Klaassen, directeur Museum Boijmans Van Beuningen 
 
Vincent van Gogh schilderde zijn Stilleven met aardappels in Parijs, nadat hij in 1885 een korte periode aan de kunstacademie in Antwerpen had gestudeerd. Waar hij thuis in Brabant nog erg donker schilderde – zie bijvoorbeeld De aardappeleters – daar raakte hij in Frankrijk geïnspireerd om met een vol kleurpalet te gaan werken. Stilleven met aardappels vangt hem midden in die transformatie. Het werk is al minder somber van toon en is behoorlijk expressief. Aan zijn broer Theo schreef hij dat hij aardappels en de textuur ervan zo wilde weergeven, dat ze net zo ‘bonkig en knoestig’ zouden overkomen als in het echt. Hij wilde het gevoel overbrengen dat ze naar je kop gesmeten zouden kunnen worden.

De aankoop is mede mogelijk gemaakt door Vereniging Rembrandt, Mondriaan Fonds, de VriendenLoterij, Bruynzeel, en particuliere donateurs en nalatenschappen.

Vincent van Gogh, Stilleven met aardappels, 1886-1887. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Schenking particuliere collectie. Aankoop met steun van Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Dura Kunstfonds, haar Gisbert van Laack Fonds, haar Themafonds 19de-eeuwse schilderkunst en de jaarlijkse bijdrage van het Cultuurfonds), Museaal Aankoopfonds, Mondriaan Fonds, Kring Van Eyck, Stichting Museum Boijmans Van Beuningen, Boijmans Business Club en Boijmans Corporate Members, VriendenLoterij, Bruynzeel, diverse particuliere schenkers en gelden uit de nalatenschap van mevrouw N.C. Van Riemsdijk-Borsje.