:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Wonderlijk waterspektakel Notion motion

Kom deze zomer met de hele familie naar ‘Notion motion’ van Olafur Eliasson. Deze speciaal voor Museum Boijmans Van Beuningen gecreëerde installatie is een imposant schouwspel.

Licht en water vormen de rode draad in de installatie die Olafur Eliasson heeft gemaakt voor de grote bovenzalen van het museum. Drie bassins met water, drie lampen van 6000 watt en een mechaniek om het water in beweging te brengen; simpeler kan het eigenlijk niet! Als bezoeker ben je onderdeel van het werk: door over de houten catwalk te lopen, breng je de projectie in beweging.

Olafur Eliasson, Notion motion, hout, rubber, lampen en water, schenking Han Nefkens H+F Mecenaat 2005

Wist je dat

het kunstwerk uit maar liefst 20.562 liter water en 800 vlonderdelen bestaat?

Kunstenaar of uitvinder?

Het atelier van Eliasson in Berlijn heeft het karakter van een laboratorium. Het is een werkplaats waar hij installaties en werken maakt met een team van zo’n vijfentwintig jonge mensen. Ieder heeft een eigen expertise en inbreng: bijvoorbeeld als natuurkundige, ingenieur, kok of decorbouwer.

Van experimenteren komt kunst!

Aan de installaties van Eliasson gaan meerdere experimenten vooraf. Voor de drie onderdelen van ‘Notion notion’ werden zo’n zestig varianten uitgeprobeerd. Hierbij werd geëxperimenteerd met de vorm van het bassin, de positie van het licht en de kracht van het bewegingsmechaniek in het water.

Olafur Eliasson, Notion motion, hout, rubber, lampen en water, schenking Han Nefkens H+F Mecenaat 2005
Olafur Eliasson, Notion motion, hout, rubber, lampen en water, schenking Han Nefkens H+F Mecenaat 2005

'Notion motion' is van 18 juni tot en met 18 september te zien in Museum Boijmans Van Beuningen.

Bekijk de video van ARTtube over 'Notion motion'