:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Het favoriete werk van Issa en Mette

Issa Malik (11) en Mette Janssen (10) kiezen allebei voor hetzelfde schilderij ‘Magic Mirror’ (Magische Spiegel) uit 1962, een werk van Alan Davie. Zijn schilderijen zijn te herkennen aan de vele vormen en tekens die hij hierin verwerkte en het gebruik van veel kleuren. Op de vraag of het moeilijk kiezen was komt een kort antwoord van beiden, een volmondig nee.

Issa kiest voor dit werk omdat het bij hem past. "In het werk zitten veel kleuren, dus veel opties. Je kan rustig zijn in het schilderij, maar ook boos of blij. Ik kan er elke emotie in kwijt. Met andere schilderijen heb ik dit niet. Bij een ander schilderij in dezelfde zaal, ‘Grey, Orange on Maroon, No. 8’ van Mark Rothko gemaakt in 1970, word ik alleen maar boos door de donkere kleuren. Bij Magic Mirror voel ik mij elke keer anders, het hangt ook van de situatie af. De laatste keer dat ik het zag was ik boos, maar toen vond ik het weer zo mooi dat ik me weer blij ging voelen."
Het werk van Davie spreekt hem aan door de felle en vooral vele kleuren maar ook door de vormen die te zien zijn. Wanneer er aan hem wordt gevraagd wat zijn favoriete aspect uit het werk is noemt hij dit laatste dan ook. Hij herkent in het schilderij zijn familie: "Je hebt de rommel en dat is mijn zusje. En dan heb je de donkere kleuren en dat is mijn vader. Je hebt mij in de grappige vormpjes en je hebt mijn moeder in de ronde dingen. Zij houdt van rond". Wat Issa graag zou willen weten van Alan Davie? "Welke emotie hij voelde toen hij het werk maakte."

Ook Mette vindt dit schilderij er echt uitspringen tussen andere werken. "Het lijkt een beetje op thuis want daar is het ook rommelig, zo’n gevoel geeft het mij. Het allerleukste aan het schilderij vind ik de herhaling, veel elementen komen meerdere keren voor in het schilderij. Verder maakt het mij ook vrolijk door alle kleurtjes. Het contrast tussen de felle en donkere kleuren vind ik heel gaaf."
De vraag of Mette dit bij andere schilderijen ook vindt brengt haar even van haar stuk.  Bij het zien van ‘Het schaap’ van Franz Marc uit 1913-1914 is ze echter weer zeker van haar zaak: "Ja, ik vind deze bijna hetzelfde als ‘Magic Mirror.’ Ook rommelig en met hele felle kleuren. Deze vind ik ook heel mooi!" Mette vindt de gedachtegang van Alan Davie bij het schilderen van dit werk vooral interessant: ‘Waarom is het zo rommelig? En waarom zijn sommige elementen herhaald maar anderen niet?’

Mette Janssen
Mette Janssen
Issa Malik
Issa Malik