:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Vier kerkvaders

Vier kerkvaders

Toegeschreven aan: Meester Arnt van Zwolle (in circa 1480)

Vraag maar raak

 • Gerben Pol vroeg

  Wat een prachtige beelden! Ik kwam ze op het spoor toen ik las over kunst die in 1580 nog net voor de beeldenstorm in Zwolle in veiligheid is gebracht. Deze beelden sierden ooit het St. Michaelskoor staat er op de website. Geen idee uit welke bron afkomstig. Wat weten jullie over deze beelden? Hoe stonden ze dan in de kerk? Wat zijn eigenlijk de afmetingen? En zijn er plannen mee? Zijn ze ooit in het echt te zien? Hoe zijn ze bij jullie terecht gekomen?

  Met vriendelijke groet,

  Gerben Pol
  Academiehuis de Grote Kerk Zwolle

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Beste Gerben,
  Deze standbeelden van de vier kerkvaders zijn aan het museum geschonken door Mr. J. W. Frederiks. Hij heeft ze in een veiling in Amsterdam gekocht als een deel van de collectie Onnes van Nijenrode. Daarvoor behoorden ze tot Museum Van Stolk in Haarlem. Hoe ze in het Museum Van Stolk terecht kwamen is onbekend. Daarnaast is de toeschrijving aan Meester Arnt van Calcar niet algemeen geaccepteerd (en nogal twijfelachtig). De mogelijke herkomst uit de St. Michaelskerk in Zwolle is dan ook niet meer dan een vermoeden. We hebben momenteel geen specifieke plannen met deze beelden helaas. De afmetingen zijn als volgt: Ambrosius – 74*21*16 cm; Gregorius – 76*24*17 cm; Augustinus – 74*20*14 cm; Hiëronymus – 73*26*16 cm.
  Groeten, Xin (stagiair) en Friso Lammertse, conservator

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Deze eikenhouten beelden stellen de vier kerkvaders voor: Ambrosius met mijter, boek en gesel; Gregorius met de pauselijke tiara op het hoofd, Augustinus met mijter, opengeslagen boek en hart in de hand en een model van een kerk omklemmend; Hiëronymus in monnikspij met opengeslagen boek. Zij zijn toegeschreven aan de Meester Arnt van Zwolle, één van de weinige bij naam bekende beeldhouwers uit de 15de eeuw.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Vier kerkvaders
Materiaal en techniek Eikenhout
Objectsoort
Sculptuur > Driedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte 74 cm
Breedte 21 cm
Diepte 16 cm
Makers Toegeschreven aan: Meester Arnt van Zwolle
Inventarisnummer BEK N 9 a-d (OK)
Credits Schenking Coll. Mr. J.W. Frederiks, 1994
Collectie Oude Kunst
Verwervingsdatum 1994
Vervaardigingsdatum in circa 1480
Verzamelaar J.W. Frederiks
Interne tentoonstellingen Brons Hout Steen. Zeven eeuwen sculptuur in het Museum Boijmans-van Beuningen (1994)
Externe tentoonstellingen Nederlandsche Kunst van de XVde en XVIde eeuw (1945)
Literatuur Afbeelding: nr 18; agenda 1988 (RUIMTELIJKE CONTRASTEN/CONTRAST IN SPACE) Hout- en steensculptuur: beeldhouwkunst 1200-1800 in de collectie van het Museum Boymans-van Beuningen - 74-76, ill. (z/w)
Materiaal
Object
Plaats van vervaardiging Antwerpen > België > West-Europa > Europa
Geografische herkomst Nederland > West-Europa > Europa

Alles over de maker

Meester Arnt van Zwolle

werkzaam 1460 - 1492

Bekijk het volledige profiel