:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Thetis ontvangt van Vulcanus de wapenrusting voor Achilles

Thetis ontvangt van Vulcanus de wapenrusting voor Achilles

Peter Paul Rubens (in 1630 - 1635)

Vraag maar raak

 • A. de Kes vroeg

  Wie is de andere vrouw (behalve Thetis, bedoel ik)?

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Hallo, dank voor je goede vraag! Ik moest even zoeken, maar heb gevonden dat Vulcanus bij het overdragen van de wapenrusting aan Thetis wordt geholpen door zijn vrouw Venus en een medewerker, achter hem, die op het punt staat het harnas aan te geven. Misschien ook leuk om te weten dat de bustes links en rechts van het tafereel Juno en Jupiter voorstellen, de ouders van Vulcanus. Hartelijke groet,
  Els

 • avem vroeg

  Wat is het formaat van dit schilderij?

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Hallo Avem, als je op de objectpagina naar beneden scrolt zie je het kopje 'specificaties'. Als je vervolgens op 'toon alle details' klikt krijg je een overzicht van allerlei specificaties waaronder de afmetingen van het schilderij. Voor nu zal ik je helpen, de breedte is 53,4 cm en de hoogte 44,6 cm. Groeten, Sarie.

 • mafm smulders vroeg

  Het is een intrigerende schets. Best vreemd dat moeders half naakt een wapenuitrusting aanneemt. Wie zijn de blote kinderen ? U vermeldt: de vijfde in een reeks van acht die Rubens maakte," Over welke reeks heeft U het? Is het een schets voor een bepaalde serie werken? waar gaat de serie over?

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Beste mevrouw Smulders,
  Deze olieverfschets komt uit de Achilles-serie. Dit is de laatste reeks tapijten die Rubens heeft ontworpen. In acht scenes worden gebeurtenissen uit het leven van Achilles verbeeld.
  Met vriendelijke groet,
  Esther

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Op deze olieverfschets verbeeldt Rubens het moment dat de Griekse held Achilles zijn wapenrusting was kwijtgeraakt, die hij had uitgeleend aan zijn vriend Patroclus, maar weer had besloten mee te vechten in de oorlog met Troje. Zijn moeder Thetis vroeg Vulcanus, de god van het vuur, om zijn hulp. Deze ging direct aan de slag om een wapenrusting te smeden. Op deze olieverfschets, de vijfde in een reeks van acht die Rubens maakte, overhandigt de god aan Thetis een schild.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Thetis ontvangt van Vulcanus de wapenrusting voor Achilles
Materiaal en techniek Olieverf op paneel
Objectsoort
Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Breedte Error: 53,4 is not a valid BCD value cm
Hoogte Error: 44,6 is not a valid BCD value cm
Makers Schilder: Peter Paul Rubens
Inventarisnummer 1760 c (OK)
Credits Schenking D.G. van Beuningen, 1933
Collectie Oude Kunst
Verwervingsdatum 1933
Vervaardigingsdatum in 1630 - 1635
Watermerk wapen: verso; # wapen van Antwerpen *
Verzamelaar D.G. van Beuningen
Herkomst : Fourment, Daniƫl VAN: IN/OP: 1643, voor TE: Antwerpen VOOR: OPM: : veiling Londen (Langford), 1754/03/21 VAN: Mead, Dr. Richard, verzameling IN/OP: 1754 TE: Londen VOOR: OPM: lot 53 (de reeks van acht schetsen) : veiling Londen (Christie's), 1794/11/18 VAN: Greville, Fulk IN/OP: 1794 TE: Londen VOOR: OPM: lot 49 (de reeks van acht schetsen) : Smith Barry, John VAN: IN/OP: 1814, voor TE: Northwitch, Cheshire VOOR: OPM: zes van de acht schetsen : veiling Londen (Sotheby's), 1933/06/21 VAN: Smith-Barry, Arthur Hugh (Baron Barrymore of Barrymore) IN/OP: 1933 TE: Londen VOOR: OPM: nr. 28, afb.
Interne tentoonstellingen Petrus Paulus Rubens in het Museum Boijmans (1933)
Schilderkunst uit de eerste hand, Olieverfschetsen van Tintoretto tot Goya (1983)
De Collectie Verrijkt (2011)
De collectie als tijdmachine (2017)
Literatuur Rubens en zijn tijd - 108-109, afb (zw/w)
Materiaal
Object
Geografische herkomst Zuidelijke Nederlanden > Nederlanden > West-Europa > Europa

Zie je iets wat niet klopt of heb je aanvullende informatie over dit werk? Stuur ons een berichtje

Alles over de maker

Peter Paul Rubens

Siegen 1577 - Antwerpen 1640

De Antwerpse schilder Pieter Paul Rubens werd al op jonge leeftijd aangesteld als hofschilder van de hertog van Mantua in Italiƫ. In 1603 reisde hij naar...

Bekijk het volledige profiel