:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Stamboom van Karel V en het Habsburgse Huis

Stamboom van Karel V en het Habsburgse Huis

Robert Peril (in 1536)

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Prenten als deze zijn uitzonderlijk. Opvallend is natuurlijk in de eerste plaats het enorme formaat, waardoor het werk als rol moet worden bewaard. Bij het uitrollen ontvouwt zich een stamboom van ruim 7 meter hoog. De 'reuzenhoutsnede', want zo worden dergelijke prenten met recht genoemd, bestaat uit 21 bladen die aan elkaar zijn geplakt en op linnen bevestigd. De bijzondere inkleuring, met heldere tinten, stamt uit de tijd zelf.
De Antwerpse graficus Robert Peril heeft de stamboom van Karel V uitgebeeld, beginnend met de legendarische hertog Pharamond, die werd gezien als de eerste koning der Franken. Ter afsluiting is een voorstelling opgenomen van de kroning van Karel tot keizer, met aan weerszijden de zeven keurvorsten die hem gekozen hebben. Dergelijke afstammingsreeksen konden een zekere legitimiteit geven aan regerende geslachten. Dat Karel V tevreden was over het werk van Peril blijkt uit een aanzienlijke geldsom die hij hem nog in hetzelfde jaar als beloning toekende.
Van de prent verschenen in de loop der tijd versies in verschillende talen. De in 2007 verworven versie, aangekocht met gelden van de Stichting Lucas van Leyden, is het enig bekende complete exemplaar van de vroegste editie, met teksten in het Frans.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Stamboom van Karel V en het Habsburgse Huis
Materiaal en techniek Houtsnede en boekdruk, ingekleurd met waterverf, geplakt op linnen
Objectsoort
Prent > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte 724,3 cm
Breedte 49,5 cm
Makers Graficus: Robert Peril
Inventarisnummer L 2007/1 (PK)
Credits Aankoop met steun van Stichting Lucas van Leyden, 2007
Collectie Tekeningen & Prenten
Verwervingsdatum 2007
Vervaardigingsdatum in 1536
Materiaal
Object
Techniek
Boekdruk > Manueel > Hoogdruktechniek > Druktechniek > Techniek > Materiaal en techniek
Houtsnede > Manueel > Hoogdruktechniek > Druktechniek > Techniek > Materiaal en techniek

Alles over de maker

Robert Peril

werkzaam Antwerpen circa 1519 - 1536

Bekijk het volledige profiel