:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Film- en videocollectie door de ogen van Rosa Barba

Museum Boijmans Van Beuningen heeft beeldend kunstenaar en filmmaker Rosa Barba uitgenodigd om zich te verdiepen in de film- en videocollectie en haar reflecties te presenteren in Depot Boijmans Van Beuningen.

Depot Boijmans Van Beuningen

De collectie door de ogen van

Rosa Barba’s verkenning van de museumcollectie startte met een zoektocht naar de essentie van het medium film. Als eerste film koos zij The Tenant van Rivane Neuenschwander en Cao Guimarães uit 2010. Met een subtiele cameravoering is in The Tenant een zeepbel in beeld gebracht, die eindeloos door een verlaten huis in Belo Horizonte (Brazilië) zweeft. Het huis toont de sporen van de tijd, terwijl de tere zeepbel intact blijft. 

De collectie door de ogen van
Foto: Lars Minnes

Drawing Probable Conclusions

In Drawing Probable Conclusions presenteerde Barba het werk van andere kunstenaars die zich ook met de verschillende aspecten van film bezighielden. Naast werken uit de collectie van kunstenaars als Fiona Tan, Miguel-Ángel Cárdenas, Anna, Deimantes Narkevicius en Rivane Neuenschwander, heeft zij ook werken geselecteerd die het museum volgens haar zou moeten verwerven, zoals Strikes at Time (2011) van Raqs Media Collective, en werk van Joan Jonas, Jimmy Robert en Wendelien van Oldenborgh. 

Drawing Probable Conclusions
Still uit 'Strikes at Time' (2011) van Raqs Media Collective

VOICE ENGINE & Hear, There Where the Echoes Are

In de laatste fase, VOICE ENGINE & Hear, There Where the Echoes Are, creërt Barba een filmische ruimte met geluid, licht en beweging. In deze ruimte presenteerde ze haar performances VOICE ENGINE (2021-24) en Hear, There Where the Echoes Are (2016-24).

Barba haalt de componenten van cinema uit elkaar, geeft elk element een plek in de ruimte en gaat er vervolgens mee spelen. Ontworpen als een promenade door de galerij, vol herinneringen, biedt het werk een zintuiglijke ervaring die versterkt wordt door geluidsopnamen van de vocale en muzikale performances.

Barba’s multidisciplinaire performances vonden plaats op 1, 3 en 4 februari. De filmtentoonstelling is tot en met zondag 3 maart te zien.

Video: Jerome Monnot

Rosa Barba, 'VOICE ENGINE' (2021-2024). Foto: Aad Hoogendoorn

Film- en videocollectie

De film- en videocollectie van het museum bestaat uit ruim 250 werken van 140 verschillende kunstenaars. Denk aan Bas Jan Ader, Joseph Beuys, Marcel Broodthaers, Bruce Nauman, Wim T. Schippers en Richard Serra, maar ook Steve McQueen, Pipilotti Rist, Fiona Tan en Marijke van Warmerdam. Een deel van de film- en videocollectie hoort bij een installatiekunstwerk. Voorbeelden zijn EMMDM 1 (1999) en Fantasy Me (2004) van Erik van Lieshout en twee films uit Matthew Barney’s Cremaster-serie. De film- en videocollectie kan door iedereen worden bekeken in de twee studiecabines op de tweede verdieping van het Depot. 

Beeld in header - Installatieoverzicht 'VOICE ENGINE & Hear, There Where the Echoes Are. Foto: Aad Hoogendoorn