:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
20 December 2023

Rosa Barba in het Depot

Nu te zien: ‘Drawing Probable Conclusions’. Museum Boijmans Van Beuningen nodigt beeldend kunstenaar en filmmaker Rosa Barba uit om zich te verdiepen in de collectie en haar reflecties te tonen in Depot Boijmans Van Beuningen.

Rosa Barba's presentatie in het depot bestaat uit verschillende fases. Ze begon met één film en breidt haar verkenning van de collectie uit met een orkestrale installatie. Het programma is voorgesteld door Rosa Barba in samenwerking met Francesco Stocchi, voormalig conservator moderne en hedendaagse kunst van Museum Boijmans Van Beuningen.

De collectie door de ogen van Rosa Barba

In Drawing Probable Conclusions stelt Barba een tentoonstelling voor met werken uit de collectie van het museum en een selectie van werken die Boijmans zou moeten verwerven; en cureert deze door haar artistieke strategie toe te passen om de materiële en conceptuele kwaliteiten van cinema te ondervragen. In de laatste fase, Conclude with Probable Drawings, tijdens Art Rotterdam 2024, breidt Barba de installatie uit met haar voorstellingen Voice Engine (2021-24) en Hear, There Where the Echoes Are (2016-24), waarin film, licht, zang en muziek samensmelten.

Film- en videocollectie

De film- en videocollectie van Museum Boijmans Van Beuningen bestaat uit ruim 250 werken van 140 verschillende kunstenaars. Deze collectie is de afgelopen jaren volledig gedigitaliseerd, en kan door iedereen worden bestudeerd in de twee studiecabines op de tweede verdieping van het depot. 

Over Rosa Barba

Rosa Barba is een beeldend kunstenaar die werkt met het medium en materiaal van cinema. Ze combineert film, installaties en sculpturen met performance, tekst en publicaties. Ze maakt ook installaties en site-specific interventies om de manieren te analyseren waarop film de ruimte articuleert, waardoor het werk en de kijker in een nieuwe relatie worden geplaatst. Haar werk maakt deel uit van talrijke internationale collecties en exposeerde over de hele wereld, waaronder meerdere malen op de Biënnale van Venetië. Barba woont en werkt momenteel in Berlijn.

Beeld in header door: Denzel Feurich