:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
27 September 2023

Laatste kans! '[H]erkennen Herbouwen' tot en met 29 oktober in de Kunsthal Rotterdam

Afgelopen zomer opende de Kunsthal Rotterdam in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling ‘[H]erkennen Herbouwen – Wonderkamers van het Rotterdams koloniaal verleden’. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 29 oktober 2023, dus kom snel langs.

In [H]erkennen Herbouwen, samengesteld door kunstenaar en gastcurator patricia kaersenhout, wordt met hedendaagse ogen gekeken naar het fenomeen ‘wonderkamer’. Deze rariteitenkabinetten waren in de 17e en 18e eeuw populair onder de gegoede bevolking en dienden als voorlopers van moderne musea. In de tentoonstelling wordt de westerse dominantie neergezet als een curiositeit.  

Rotterdam in verleden, heden en toekomst

Eén op de acht inwoners van multicultureel Rotterdam kent een tot slaaf gemaakte voorouder. ‘[H]erkennen Herbouwen’ laat zien dat racisme doorwerkt in het heden en de toekomst van de stad en dat het essentieel is om hierover het gesprek aan te gaan. De tentoonstelling belicht de beladen koloniale achtergrond van Rotterdamse kunst- en erfgoedcollecties. Er zijn onder andere meer dan 30 kunstwerken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen te zien, aangevuld met werken en objecten uit andere Rotterdamse museumcollecties en het Stadsarchief. In samenwerking met Verhalenhuis Belvédère komen vijf Rotterdammers in de tentoonstelling aan het woord waardoor de impact van het verleden op het heden zichtbaar wordt.

Te zien & te doen

In oktober staan er nog verschillende activiteiten bij de tentoonstelling op het programma: 

  • Zondag 15 oktober: Afrovibes Festival. Het auditorium van de Kunsthal vult zich met een programma vol dans, muziek, performances, art en fashion uit Zuid- en Oost-Afrika en de Afrikaanse diaspora in Nederland.  
  • Vrijdag 20 oktober: Friday Night Live. Een avondvullend bruisend programma waarbij één keer per maand het podium wordt gegeven aan een organisatie in de stad.  
  • Vrijdag 27 oktober: Many Faces of Love. Het festival ‘eindeloos India’ staat stil bij het kroonjaar 150 jaar Hindoestaande immigratie. 
  • Zondag 29 oktober: Indo Café: De Talkshow. Highlights en gesprekken die Het Indo Café afgelopen zomer voerde keren terug tijdens deze talkshow. 
Meer informatie

Videoserie [H]erkennen Herbouwen

In een driedelige serie laat OPEN Rotterdam de verhalen achter de tentoonstelling ‘[H]erkennen Herbouwen’ zien. OPEN Rotterdam gaat in gesprek met gastcurator patricia kaersenhout, die bezoekers aan wil zetten tot reflectie.  

Bekijk hier de serie

Beeld in header: Marco de Swart