:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Alles aan kant

Van 11 maart tot 11 juni 2017 wordt door museummedewerkers in het openbaar gewerkt aan het correct registreren en beoordelen van de kantcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

Niet veel mensen weten dat het Boijmans een grote collectie historisch kant beheert. De ruim 2600 stukken, waaronder ook bijzondere kanten waaiers, hebben de laatste jaren een verborgen bestaan geleid. Dat is onterecht. Kant is niet alleen mooi, als onderdeel van het kostuum, maar ook in de kerkelijke eredienst en het interieur is kant vanaf de 16de eeuw in ons land een gewaardeerd en bijzonder kostbaar materiaal. De vroegste kanten dateren uit de 15de eeuw en komen uit Italië, met name uit Venetië. In de eeuwen daarna zijn vooral Frankrijk en de Zuidelijke Nederlanden (België) de belangrijkste producenten. Er bestaan tientallen soorten kant, verschillend in techniek en stijl. Klik hier voor filmpjes van verschillende kanttechnieken.

De basis van de kantcollectie 

De basis van de kantcollectie in Museum Boijmans Van Beuningen is gelegd door havenbaron Willem Hugo de Monchy. Deze Rotterdamse verzamelaar schenkt vanaf de jaren 50 zijn collectie in delen aan het museum. De vereniging het Kantsalet en vele particulieren hebben daar vervolgens door schenkingen bijzondere stukken aan toegevoegd.

Vlog

Op dit moment bekijken wij al onze stukken kant opnieuw. Dit moet ons duidelijkheid verschaffen over de rol die deze deelcollectie in de toekomst in ons museum kan spelen. Uniek aan de presentatie Alles aan kant is dat medewerkers het kant op zaal beoordelen. In de onderstaande videoblog wordt meer verteld over dit project. Let op, de nieuwste afleveringen verschijnen telkens bovenaan.

Video Alles aan kant #7: Klaar! Het herijken van de kantcollectie in het Boijmans is klaar. Lotte kijkt terug op Alles aan kant. Hoe ging het en hoe reageerden bezoekers? Wat denk jij van het project? Meer informatie
Alles aan kant #6: Het resultaat. De tentoonstelling 'Alles aan kant' is verlengd t/m 20 augustus, daarom wordt de presentatie aangepast. Ben van de technische dienst vertelt welke uitdagingen dit geeft en Lotte praat met Mienke over hoe het nu verder gaat met het afstoten van sommige stukken kant. Meer informatie
Alles aan kant #5: Hoe? 2. In de vijfde aflevering van 'Alles aan kant' duikt Lotte dieper in de kanttechnieken - en probeert ze zelf het kantklossen uit. Meer informatie
Alles aan kant #4: De feiten. In de vierde aflevering van 'Alles aan kant' onderzoekt Lotte het registratiesysteem der registratiesystemen, geeft ze antwoord op de vraag van vorige week en heeft ze nog een verrassing achter de hand. Meer informatie
Alles aan kant #3: Waar? Lotte duikt de kelder van het Boijmans in om uit te vinden waar de duizenden stukken kant werden opgeslagen, voordat ze te bezichtigen waren voor het publiek. Meer informatie
Alles aan kant #2: Hoe? In de tweede aflevering van Alles aan kant onderzoekt onze correspondent Lotte hoe in de database meer dan 2600 stukken kant wordt gecheckt en geüpdatet naar moderne maatstaven. Meer informatie
Alles aan kant #1: Waarom? Lotte Bloem gaat in deze eerste aflervering op zoek naar het waarom achter het project Alles aan kant. Om hier achter te komen spreekt ze met curator toegepaste kunst en vormgeving Mienke Simon Thomas over ontzamelen en hoe dat werkt. Meer informatie
Alles aan kant: Vlogteaser. In de vlog van Alles aan kant neemt onze correspondent Lotte Bloem je de aankomende weken mee achter de schermen van het project, zodat je het proces op de voet kunt volgen. Meer informatie

Project Alles aan kant

Doordat de collectie op zaal beoordeeld wordt, kunnen bezoekers naast meekijken met hoe de museummedewerkers datering, formaat en herkomst van het kant vaststellen, ook direct vragen stellen. Op een aantal dagen is het mogelijk om eigen kant mee te nemen naar het museum en te laten beoordelen. Alles aan kant is een mooi voorbeeld van hoe het museum in de toekomst in het Collectiegebouw wil werken. Ook in dit eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld wordt het publiek actief bij het conserveringsproces betrokken en kunnen bezoekers meekijken bij restauraties en herijkingsprojecten.

Even voorstellen ...

Janneke Reedijk, herijkingsregistrar en TMS-registrator. Janneke bekijkt, beoordeelt en meet het kant, maakt foto’s en zet nieuwe gegevens in TMS.
Janneke Reedijk, herijkingsregistrar en TMS-registrator. Janneke bekijkt, beoordeelt en meet het kant, maakt foto’s en zet nieuwe gegevens in TMS.
Diteke Ekema, TMS-registrator. Diteke voert de nieuwe gegevens in in TMS, het collectieregistratiesysteem.
Diteke Ekema, TMS-registrator. Diteke voert de nieuwe gegevens in in TMS, het collectieregistratiesysteem.
Mienke Simon Thomas, conservator toegepaste kunst en vormgeving.  Mienke besluit op basis van de hier verzamelde gegevens welke kantstukken we in de collectie willen bewaren en welke niet.
Mienke Simon Thomas, conservator toegepaste kunst en vormgeving. Mienke besluit op basis van de hier verzamelde gegevens welke kantstukken we in de collectie willen bewaren en welke niet.
Nora Leijen, registrar Toegepaste kunst en vormgeving.  Nora bekijkt, beoordeelt en meet het kant, controleert de gegevens en maakt foto’s.
Nora Leijen, registrar Toegepaste kunst en vormgeving. Nora bekijkt, beoordeelt en meet het kant, controleert de gegevens en maakt foto’s.
Marthe Kes, projectmedewerker Alles aan kant. Marthe voert nieuwe gegevens in en assisteert bij het uitpakken en klaarleggen van het kant.
Marthe Kes, projectmedewerker Alles aan kant. Marthe voert nieuwe gegevens in en assisteert bij het uitpakken en klaarleggen van het kant.
Vera Jorissen, herijkingsregistrar.  Vera bekijkt, beoordeelt en meet het kant, controleert de gegevens en maakt foto’s.
Vera Jorissen, herijkingsregistrar. Vera bekijkt, beoordeelt en meet het kant, controleert de gegevens en maakt foto’s.