:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
Pig 05049 (Varken 05049)

Pig 05049 (Varken 05049)

Christien Meindertsma (in 2007)

Vraag maar raak

  • Marjan vroeg

    Goedendag,weten jullie of het boek nog ergens te koop is!!!!
    Jaren terug het boek (3x)gekocht, uitgeleend ,zou het graag weer in mijn bezit hebben.

  • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

    Beste Marjan,
    Zelf heb ik het boek ook, heel bijzonder werk! Misschien dat ze het bij het Nederlands Fotomuseum nog verkopen, daar hebben ze een uitgebreide fotoboeken collectie en anders denk ik dat je veilingen in de gaten moet houden zoals op catawiki. Veel succes met de zoektocht! Groet, Sofie

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

In de huidige tijd is vaak moeilijk te zien hoe een product wordt gemaakt en waar bepaalde grondstoffen en onderdelen vandaan komen. Ontwerpster Christien Meindertsma, afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven in 2003, is geïntrigeerd door de weg van grondstof naar product en vooral door de onbekendheid van de consument hiermee. Haar vertrekpunt is meestal een onderzoek naar bijvoorbeeld een materiaal of productiemethode, waarbij de uitkomsten veelal het werk vormen.

Een voorbeeld van deze werkwijze is het boek 'Pig 05049'. Delen van varken 05049 - gefokt en geslacht op een Nederlandse boerderij - werden over de hele wereld gevolgd om na te gaan in welke producten ze werden verwerkt. Meindertsma maakte een eenvoudig vormgegeven boek, dat het resultaat van haar drie jaar durende onderzoek laat zien. Elk boek heeft in de rug een varkensoormerk. Naast de reguliere editie verscheen deze uitgave in oplage met een kaft van varkensleer en een losse kleurenfoto van het varken.

De boeken bevatten foto’s en een korte beschrijving van maar liefst 185 producten waar delen van het varken in zijn verwerkt. Afgezien van de vermelding van de karbonade en het spek is de lijst af en toe ronduit verbazingwekkend. Zo wordt er extract van de botten in kogels verwerkt, komt varkenshaar voor in brood en bevatten sigarettenfilters varkensbloed. Meindertsma past hier het principe van pars pro toto toe: door slechts op één dier te focussen, ontstaat een beeld van onze geglobaliseerde consumptiemaatschappij. Ze doet geen uitspraken over ethische vraagstukken rondom de behandeling en verwerking van het varken, en laat het oordeel hiermee aan de lezer.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Pig 05049 (Varken 05049)
Materiaal en techniek Varkensleer, papier, kunststof, fotopapier
Objectsoort
Boek > Informatie- en communicatievormen > Gebruiksvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte 19.5 cm
Breedte 16 cm
Diepte 4.5 cm
Makers Ontwerper: Christien Meindertsma
Inventarisnummer V 2667 (KN&V)
Credits Aankoop / Purchase: 2010
Collectie Kunstnijverheid & Design
Verwervingsdatum 2010
Leeftijd maker Circa 27 jaar
Watermerk Op het oormerk staat FLOCKS 0023, editienummer
Onderzoek Stadscollectie
Materiaal
Object

Let op: De gegevens van dit object zijn nog niet gecontroleerd.
Neem contact op met een conservator als iets niet lijkt te kloppen.

Alles over de maker

Christien Meindertsma

Utrecht 1980

Bekijk het volledige profiel