:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Hoogtepunten uit twee decennia tentoonstellingen van Museum Boijmans Van Beuningen

Een terugblik op de tentoonstellingen van Sjarel Ex bij Museum Boijmans Van Beuningen.

Duik in het tentoonstellingsarchief van Museum Boijmans Van Beuningen, bekijk hier een greep uit een lange reeks toptentoonstellingen waar Boijmans-directeur Sjarel Ex aan werkte in zijn achttien jaar bij het museum.

Erasmus in beeld

t/m 09 februari 2009

Desiderius Erasmus Roterodamus (1466-1536) was in zijn tijd al een beroemdheid in heel Europa. In een grote cultuurhistorische tentoonstelling werden uit de hele wereld ongeveer 150 bijzondere kunstwerken bijeengebracht, die deels voor het eerst in Nederland te zien waren. Ze gaven een beeld van de betekenis die Erasmus had en welke invloed zijn geschriften hadden op de beeldende kunst en de samenleving.

Lees verder
Erasmus in beeld

Vroege Hollanders - Schilderkunst van de late Middeleeuwen

t/m 25 mei 2008

Met ruim zestig zeldzame en ontroerende werken gaf Museum Boijmans Van Beuningen een indrukwekkend overzicht van de laatmiddeleeuwse Hollandse schilderkunst rond 1500. Vanuit musea van over de hele wereld kwamen de panelen samen voor deze eenmalige tentoonstelling. Over de Hollandse primitieven is slechts weinig bekend, maar ze doen niet onder voor hun Vlaamse tijdgenoten. De belangrijkste exponent, Geertgen tot Sint Jans uit Haarlem, legde in zijn werk een ongekende expressie aan de dag. Zijn realistische weergave van emoties en oog voor detail waren typisch Hollands.

Lees verder
Vroege Hollanders - Schilderkunst van de late Middeleeuwen

De weg naar Van Eyck

t/m 10 februari 2013 

De uiterst kostbare en fragiele werken van de meest geniale schilders van Europa, waren t/m 10 februari 2013 te zien in Rotterdam. Museum Boijmans Van Beuningen toonde enkele werken van Jan van Eyck tezamen met ruim negentig meesterwerken van andere kunstenaars uit deze periode. De tentoonstelling is succesvol afgesloten met ruim 141.500 bezoekers.

Lees verder
De weg naar Van Eyck

Oskar Kokoschka - Mensen en beesten

t/m 19 januari 2014

‘Het grootste talent van de jongere generatie’, noemde Gustav Klimt hem. Museum Boijmans Van Beuningen toonde het werk van Oskar Kokoschka (1886-1980); de meesterschilder die hele generaties kunstenaars inspireerde. Deze grote overzichtstentoonstelling toonde zijn confronterende portretten, meer dan een halve eeuw nadat Kokoschka’s werk voor het laatst te zien was in Nederland. De tentoonstelling is succesvol verlopen. Het museum ontving ruim 115.000 bezoekers tijdens de tentoonstelling.

Lees verder
Oskar Kokoschka - Mensen en beesten

Carsten Höller - Divided Divided

 t/m 25 april 2010

In de grootste zaal van het museum, een ruimte van meer dan 1500m2, heeft Höller in 2010 een eenvoudige wiskundige formule toegepast die de ruimte en de objecten steeds in tweeën deelt. Hierdoor ontstond een eenheid, die de ervaring van de bezoeker versterkt: Divided Divided zet alle zintuigen op scherp.

Lees verder
Carsten Höller - Divided Divided

Pipilotti Rist - Laat je haar neer

t/m 26 mei 2019

Vanaf 2 juni 2017 was permanent in het museum de installatie ‘Laat je haar neer’ te zien. In de installatie van Pipilotti Rist kun je de dagelijkse dingen even achter je laten, om je letterlijk zwevend in de lucht over te geven aan de videokunst. Bezoekers van Museum Boijmans Van Beuningen kunnen in een groot kleurrijk net van dik touw klimmen en liggend de video bij de installatie bekijken.

Lees verder
Pipilotti Rist - Laat je haar neer

Hella Jongerius - Breathing Colour

t/m 12 augustus 2018

Ontwerper Hella Jongerius presenteerde, na vijftien jaar kleuronderzoek, een serie installaties die ons begrip van kleur en vorm verdiepen. Ze toonde een verzameling speciaal ontworpen objecten die laten zien hoe de beleving van kleur en vorm wordt beïnvloed door het daglicht, dat verandert gedurende de ochtend, middag en avond. Daarbij selecteerde ze samen met kunstenaar Mathieu Meijers werken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

Lees verder
Hella Jongerius - Breathing Colour

La La La Human Steps

t/m 23 mei 2015

De grote tentoonstelling ‘La La La Human Steps’ toonde in het voorjaar van 2014 honderd kunstwerken uit de eigen collectie. Van recent aangekochte video- en filminstallaties tot populaire klassiekers uit de 20ste eeuw, klassiek moderne én oude meesters uit de collectie: het museum toont werk uit verschillende tijden en alle disciplines. Alle werken gaan over la condition humaine: het menselijk tekort. Vier topchoreografen maakten speciaal voor de tentoonstelling een duet, dat eenmalig live en daarna permanent op film midden in de tentoonstelling was te zien.

Lees verder
La La La Human Steps

Ugo Rondinone - Vocabulary of Solitude

t/m 29 mei 2016

In het voorjaar van 2016 kon u zich in Museum Boijmans Van Beuningen laten verrassen door de kunstenaar Ugo Rondinone (Brunnen 1964). In een grootse installatie bracht de kunstenaar bestaand en nog nooit eerder getoond werk samen. De installatie was als een kleurenspectrum dat door Rondinone zichtbaar werd gemaakt en de verschillende facetten van het bestaan blootlegde. Vijfenveertig levensgrote sculpturen van clowns vormden het middelpunt van zijn eerste solotentoonstelling in Nederland ‘Ugo Rondinone - Vocabulary of Solitude’.

Lees verder
Ugo Rondinone - Vocabulary of Solitude

Design Derby

t/m 13 september 2015

In deze ‘design derby’ gingen de vormgevingsiconen van Nederland en België van de afgelopen 200 jaar een spannende confrontatie met elkaar aan. Van koninklijke opdrachten van Willem I en Leopold I, de sierlijke Belgische Art Nouveau tot de strakkere Nederlandse variant en van de eigentijdse ambachtelijke hoogstandjes uit België tot het nuchtere Dutch Design van nu. Met 10.504 stemmen voor Nederland en 7.987 voor België is Nederland als winnaar uit deze strijd gekomen.

Lees verder
Design Derby

Hand Made - lang leve het ambacht

t/m 20 mei 2013

In het voorjaar van 2013 stond Museum Boijmans Van Beuningen in het teken van het ambacht. In een tentoonstelling met ruim vijfhonderd objecten waren de meest bijzondere voorbeelden van het kunstambacht te zien. Demonstraties van ambachtelijke technieken, een film- en documentaire programma, markten en diverse workshops lieten de bezoeker het ambacht beleven en onderzoeken.

Lees verder
Hand Made - lang leve het ambacht

nederland ⇄ bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld

t/m 26 mei 2019

Vóór de grootschalige renovatie, pakte Museum Boijmans Van Beuningen nog één keer uit met de tentoonstelling ‘nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld’. In 2019 is het 100 jaar geleden dat het Bauhaus werd opgericht, de revolutionaire kunst- en ontwerpschool waarvan de invloed nog steeds voelbaar is. Ruim 800 kunstwerken, meubels, keramiek, textiel, foto’s, typografie en architectuur, gaven je inzage in de inspirerende wisselwerking tussen Nederland en het Bauhaus door de jaren heen.

Lees verder
nederland ⇄ bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld

Brancusi, Rosso, Man Ray - Framing Sculpture

 t/m 25 mei 2014

In het voorjaar van 2014 toonde Museum Boijmans Van Beuningen van over de hele wereld topstukken van drie van de meest invloedrijke kunstenaars van de twintigste eeuw: Constantin Brancusi (1876-1957), Medardo Rosso (1858-1928) en Man Ray (1890-1976).

Lees verder
Brancusi, Rosso, Man Ray - Framing Sculpture