:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 16 oktober 2011

Vedute Manuscripten 1991-2011

Om te vieren dat Stichting Vedute twintig jaar bestaat werd een selectie van ruimtelijke manuscripten tentoongesteld in Museum Boijmans Van Beuningen. Deze manuscripten vormen een verzameling van driedimensionale objecten.

In 1991 werd de Stichting Vedute opgericht met als doel een bibliotheek samen te stellen van manuscripten waarin ideeën over ruimte worden gevisualiseerd. Hiervoor is aan architecten, vormgevers en kunstenaars gevraagd om driedimensionale objecten te ontwerpen, die in gesloten vorm een afmeting hebben van 44 x 32 x 7 cm. De precieze herkomst van dit formaat is een goed bewaard geheim, er wordt wel beweerd dat het de afmetingen zijn van de Statenbijbel (de eerste officiële Nederlandse vertaling van de bijbel).

Ter gelegenheid van dit jubileum toonde Museum Boijmans Van Beuningen ongeveer veertig van de in totaal honderdvijfenzeventig manuscripten die de afgelopen twintig jaar zijn ontstaan. In het museum waren op drie locaties bijzondere manuscripten te zien; in de vitrine bij de Espressobar, in de vitrines in de bibliotheek en in de toonkast van het prentenkabinet. Deze manuscripten zijn gemaakt door onder anderen Roy Villevoye, MVRDV met Duzan Doepel, Krijn de Koning, JCJ VANDERHEYDEN, Gijs Bakker, Joost Grootens, Thonik, Robbrecht en Daem architecten, Milou van Ham, Bas Princen en het Rotterdamse ontwerperscollectief 75B. De inrichting van de toonkast met manuscripten is van Marieke van Diemen, de ontwerper van het prentenkabinet dat in 2008 werd gerealiseerd.

De collectie Vedute manuscripten wordt beheerd door het Nederlands Architectuurinstituut en wordt sinds jaar en dag in wisselende samenstelling getoond in de bibliotheek van Museum Boijmans Van Beuningen.

Parallel aan deze presentatie was in ARCAM Amsterdam een tentoonstelling van de nieuwe manuscripten die ter gelegenheid van het jubileum waren vervaardigd.

Klik hier voor meer informatie over de Stichting Vedute.