:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 22 augustus 2009

Thomas Demand - Nationalgalerie

De Duitse beeldend kunstenaar Thomas Demand (1964) maakte in 2009, speciaal voor de Neue National Galerie in Berlijn, zijn tentoonstelling ‘Nationalgalerie’, een tentooonstelling waarin het thema Duitsland centraal staat. Vanaf 29 mei 2010 was een selectie van 25 van deze werken ook in Rotterdam te zien in een totaal nieuwe presentatie - met wel heel bijzondere gordijnen!

Demand is zowel beeldend kunstenaar als fotograaf. Hij gaat als volgt te werk: van foto's uit de media die hem intrigeren maakt hij manshoge kartonnen modellen die hij vervolgens fotografeert. De modellen gooit hij weg en wat overblijft is het beeld dat bijna echt lijkt. Bovendien had hij voor de tentoonstelling in Rotterdam ook twee belangrijke Duitse kunstenaars uitgenodigd om - ieder binnen hun eigen vakgebied - te reageren op zijn werk. De toneelschrijver Botho Strauss schreef teksten naar aanleiding van Demands werk. De Duitse filmmaker Alexander Kluge maakte een twaalftal korte videofilms die nu voor het eerst werden getoond en op verschillende plaatsen in de tentoonstellingsruimte te zien waren. De films en teksten waren, ook visueel, een onlosmakelijk onderdeel van de tentoonstelling. 

In Berlijn riep de tentoonstelling veel vragen op over Duitsland, over de Duitse geschiedenis, de Duitse identiteit en de omgang met identiteit in het algemeen. Omdat de hystorische context van de twee landen verschilt, riep de tentoonstelling in Rotterdam weer andere vragen op. Zoals 'welk beeld hebben Nederlanders van Duitsland' en hoe verschilt onze omgang met het recente verleden met die van ons buurland.

Op vrijdag 4 juni 2011 vond er een groot Duitslanddebat plaats in het museum. Hier vindt u ons verslag van het debat. Ook Duitslandweb plaatste een bespreking op hun website.

Nationalgalerie is mede mogelijk gemaakt door Goethe-Institut Niederlande/ Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland Den Haag, SNS REAAL Fonds, Stichting Democratie en Media en de Mondriaan Stichting.