:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 10 januari 2010

Rotterdam designprijs 2009

Op zondag 29 november ontving studio Joost Grootens de Rotterdam designprijs 2009. Design collectief Gorilla nam de publieksprijs in ontvangst. U kon in het museum de projecten en de ontwerpmotivatie van de winnaar(s) en de overige meest toonaangevende ontwerpers en/of opdrachtgevers van de afgelopen twee jaar zien.

De Rotterdam designprijs is een tweejaarlijkse, nationale prijs die de gemeenschappelijke kwaliteiten van het Nederlandse ontwerp onder de aandacht brengt en het designdebat versterkt. Het aandachtspunt is sinds de vorige editie verschoven van het autonome product naar de visie van de ontwerper.

Overzicht van de tien genomineerden Rotterdam designprijs 2009:

  • Atelier NL en Maarten Kolk 
  • Customr 
  • Christien Meindertsma 
  • Damen Shipyards T&W Designteam
  • Gorilla 
  • Jair Straschnow & Gitte Nygaard 
  • Koninklijke Tichelaar Makkum 
  • studio Joost Grootens 
  • Studio Makkink & Bey 
  • Studio Wieki Somers

Prijsuitreiking

De winnaar van de Rotterdam designprijs 2009 is gekozen door een internationale jury en wint een vrij te besteden geldbedrag van 15.000 euro. De jury bestond uit Alice Rawsthorn (journalist International Herald Tribune en design criticus, GB), Rick Poynor (schrijver en design criticus, GB) en Patrizia Moroso (artistiek directeur Moroso, IT).

Publicatie

Het verslag van de keuze van de nominatiecommissie en het oordeel van internationale jury is uitgebracht in de publicatie Rotterdam designprijs 2009.  De verslagen van de nominatiecommissie (juni 2009) en de internationale jury (oktober 2009) kunnen hieronder gedownload worden.

De Rotterdam designprijs 2009 is een initiatief van Stichting Designprijs Rotterdam en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam dienst Kunst en Cultuur, Stichting Bevordering van Volkskracht en Stichting Stokroos. De publieksstemming is mede mogelijk gemaakt door Narb, people filtered art. De tentoonstelling is onderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010.