Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 23 januari 2011

Ronald Cornelissen - The Horseman's Kitchenette (When Demons Cook)

De Rotterdamse kunstenaar Ronald Cornelissen (1960) toonde vier nieuwe sculpturen die refereren aan de vier ruiters van de Apocalyps. Ronald Cornelissen is vooral bekend om zijn tekeningen in een los handschrift. Daarnaast maakt hij sculpturen van eenvoudige materialen zoals meubelplaat, papier-maché en karton die verwijzen naar motieven uit zijn tekeningen. Deze sculpturen vormen het uitgangspunt van zijn presentatie ‘The Horseman’s Kitchetnette (When Demons Cook)’ die vanaf zaterdag 18 september 2010 in Museum Boijmans Van Beuningen te zien was.

De vier metersgrote sculpturen met namen als ‘Limbo’, ‘The Great Wave’, ‘Gangreen’ en ‘For the God of Love’ verwijzen elk naar een van de ruiters van de Apocalyps, de hoofdrolspelers in Openbaring 6 van het Nieuwe Testament. Door het gebruik van gewone materialen krijgen de verwijzingen naar politiek, religie, fascisme en de dood een alledaags karakter. Naast de vier sculpturen toonde Cornelissen een vijftal fotocollages en tekeningen.

De tekeningen en sculpturen refereren aan comics, cartoons, graffiti, straatpoëzie, muziek, kunst en architectuur. Zo kon in het werk ‘The Great Wave’ een verwijzing naar de beroemde houtsnede van de Japanse Kunstenaar Hokusai gevonden worden. Ook in het werk ‘For the God of Love’ schuilt een verwijzing naar het met diamanten ingelegde doodshoofd van de Britse kunstenaar Damien Hirst.

De tekeningen van Ronald Cornelissen zijn opgenomen in diverse particuliere collecties in Nederland en Zwitserland en in de Stadcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

Meer zien van de kunstenaar, kijk op: www.ronaldcornelissen.com