:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 03 juni 2012

Prentenkabinet: Co Westerik

In het prentenkabinet van Museum Boijmans Van Beuningen zijn regelmatig wisselende presentaties te zien. in het voorjaar van 2012 toonde het museum een selectie van de werken van Co Westerik, verzameld en geschonken door Leo van Oosterom.

Co Westerik is vooral bekend als schilder, maar hij heeft ook veel getekend. Met onder meer pen, potlood, krijt, aquarelverf en Oost-Indische inkt tekent hij scènes die aan de werkelijkheid zijn ontleent. Door het poëtische karakter roepen Westeriks tekeningen gevoelens en emoties op. Anders dan zijn schilderijen, die de kunstenaar zorgvuldig opbouwt en lange tijd aan werkt, zijn de tekeningen snel en vluchtig.
Museum Boijmans Van Beuningen heeft vaker aandacht besteed aan het werk van Co Westerik, onder meer met presentaties in 1999 en 2004 voor zijn 75e respectievelijk 80e verjaardag.

Leo van Oosterom

Het werk van Co Westerik wat dit voorjaar in het Prentenkabinet te zien was, is geselecteerd uit de verzameling van Leo van Oosterom. Van Oosterom maakte voor het eerst kennis met het werk van Co Westerik in Galerie Fenna de Vries in 1968. Hier kocht hij zijn eerste werk van de kunstenaar, er volgden nog vele andere die hij kocht bij zowel de galerie als andere verzamelaars. Uiteindelijk legde hij een collectie van bijna honderd tekeningen aan, die na zijn dood aan Museum Boijmans Van Beuningen zijn geschonken. Leo van Oosterom waardeerde Westerik vooral vanwege de grote verfijning van diens tekeningen. In de loop der jaren raakten zij goed bevriend.

Collectie Online

Mede door de schenking van de verzameling van Leo van Oosterom heeft Museum Boijmans Van Beuningen een groot aantal werken van Co Westerik in zijn collectie. Bekijk ze op de Collectie Online.