:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 29 november 2009

Paul Kooiker - Crush

Naast de nieuwe foto-installatie 'Crush' van Paul Kooiker toonde het museum tevens de fotoserie 'Room Service' uit 2008. In zijn installaties laat kunstenaar Paul Kooiker de bezoeker meegluren, maar hij bepaalt de afstand tussen bezoeker en voorstelling. In zijn werk toont hij zich een meester in het afwisselen van het cliché en het onverwachte.

'Crush' bestaat uit twintig zwart/wit foto’s op groot formaat (210x160 cm). 'Crush' is het nieuwe werk van Paul Kooiker en is het vervolg op 'Showground' uit 2004. Opnieuw gebruikt hij zijn studio als locatie en fotografeert hij naakte modellen. De werken wekken de illusie gemaakt te zijn op een plaats delict: vluchtig genomen foto’s met een laconieke nervositeit. De aangetroffen omgeving lijkt duister en voelt als een in paniek verlaten slagveld of een landingsbaan na een drukbezochte vliegdemonstratie. Attributen als kussens, meubels en een stofzuiger liggen verspreid en modellen zijn in een benarde houding aan hun lot overgelaten. De fotowerken laten het moment zien voor het vallen van een onheilspellende stilte

Oeuvre

Beeldend kunstenaar Paul Kooiker (Rotterdam, 1964) won in 1996 de Prix de Rome en ontving dit jaar de A. Roland Holstprijs voor zijn oeuvre. Vanuit zijn fascinatie voor voyeurisme, schaamte en clichés legt Kooiker obsessieve beeldenverzamelingen aan, waarmee hij de toeschouwer in verwarring brengt.

Fotoboeken

Gastconservator Willem van Zoetendaal (Den Haag, 1950) had de nieuwe foto-installatie van Paul Kooiker samen met de fotoserie 'Room Service' geselecteerd voor deze tentoonstelling. Willem van Zoetendaal is galeriehouder en conservator van een groot aantal fotografietentoonstellingen in binnen- en buitenland. Hij werkt sinds 1994 nauw samen met Paul Kooiker aan tentoonstellingen en fotoboeken. Bij de tentoonstelling verscheen het gelijknamige fotoboek 'Crush'. Dit is het zesde fotoboek ontstaan uit de samenwerking tussen Paul Kooiker en Willem van Zoetendaal. De eerder verschenen fotoboeken werden in de vitrine van de museumwinkel tentoongesteld.

Het nieuwe fotoboek Crush is te koop in de museumwinkel vanaf 5 september. ISBN 9789069182391, prijs: € 18,00.