Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 22 augustus 2010

Openbare restauratie schilderij Dalí

Ooit een restauratie van een beroemd schilderij van dichtbij meegemaakt? In de zomer van 2010 liet Museum Boijmans Van Beuningen iedereen meegenieten van een proces dat normaal gesproken achter gesloten deuren plaatsvindt.

Vanaf half juni 2010 werd het immens grote schilderij met het touwtjesspringende meisje, van de wereldberoemde surrealist Salvador Dalí, op miraculeuze wijze opgeknapt. Twee maanden lang was het stille spektakel te volgen op de ‘tentoonstellingsvloer’. Na afloop werd het schilderij, samen met nog zes andere Dalí’s uit de museumcollectie, tentoongesteld in Milaan.

Tijdens de publieke restauratie in het museum hangt het schilderij aan een tijdelijke schuine wand. Van achter een balustrade, om de restauratoren niet te storen, kan het proces van dichtbij worden meegemaakt. In de vorm van korte teksten, foto’s en een filmpje, wordt uitleg gegeven bij de restauratie. Daarnaast is er iedere woensdagmiddag een uur lang de gelegenheid om vragen te stellen.

Na een uitgebreid vooronderzoek is het volgende gebeurd: 
1. De verwijdering van de vergeelde vernislaag en de grijzige laag oppervlaktevuil op en onder het vernis. Vervolgens het vastzetten van loszittende verfdeeltjes. 
2. De verwijdering van oude verkleurde retouches, overschilderingen en vullingen in de verflaag. 
3. Het aanbrengen van een tussenvernislaag. 
4. De beschadigingen in het doek en de verflaag waar nodig weer vlak maken, bijvullen en structuur aanbrengen. 
5. Retoucheren. 
6. Aanbrengen van een slotvernis indien nodig. 


En uiteindelijk is het werk van een nieuwe lijst voorzien.

Video's

In de winter van 1970-1971 was er een grote Dalí-tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen. Zie hieronder onze film over deze bijzondere man in Rotterdam en de vrouw die hem hiernaar toe bracht. Zie ook hieronder de film over de restauratie.

Tevenst is een video te zien van de reis van het schilderij naar Milaan.