:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 20 mei 2012

Meneer Delta

In de winter van 2012 presenteerde het museum een tentoonstelling en een publicatie ter ere van het vijftigjarige jubileum van de Rotterdamse galerie Delta. Hans Sonnenberg, oprichter en eigenaar van de galerie en daarnaast fervent kunstverzamelaar, heeft sinds de opening van Delta in 1962 een niet te onderschatten rol gespeeld binnen de Rotterdamse kunstwereld.

In 2000 gaf Sonnenberg het museum carte blanche om uit zijn eigen verzameling vijftien kunstwerken te kiezen, die als ‘promised gift’ deel zouden uit gaan maken van de museumcollectie. Deze belangrijke schenking vormde de kern van de tentoonstelling in de Willem van der Vorm galerij van het museum. Aankopen die het museum bij de galerie deed vulde de tentoonstelling aan, samen met enkele werken uit de privécollectie van Sonnenberg zelf. De tentoonstelling concentreerde zich op kunstwerken uit de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Het museum toonde een kleine veertig werken, die onder te brengen zijn binnen zes moderne kunststromingen: Cobra, informele kunst, ZERO, popart, nieuwe figuratie en het neo-expressionisme van de jaren tachtig.

Van Basquiat tot Manzoni

In de Willem van der Vorm galerij was werk te zien van Jean-Michel Basquiat, die Sonnenberg in 1982 als eerste in Nederland introduceert en van de Japanse Yayoi Kusama, van wie sinds kort ook haar ‘spiegelkamer’ permanent in het museum wordt getoond. Ook toonde het museum werk van onder andere de Engelse Pop Art kunstenaar Allen Jones, Cobra kunstenaar Karel Appel en ZERO kunstenaar Piero Manzoni. Van Manzoni, waarmee Sonnenberg eind jaren vijftig uitvoerig contact onderhield, toonde het museum onder andere Corpo d’aria (1959-60), uit een serie multiples die bestaan uit een standaard en een grote witte ballon. De koper van dit kunstwerk diende de ballon zelf op te blazen. Voor de variant met adem van de kunstenaar, betaalde men extra per liter adem.

Lees meer over de kunstwerken op de Collectie Online.

 

Galerie Delta

Galerie Delta stond samen met galeries als Espace (Amsterdam) en Nouvelle Images (Den Haag) aan de basis van het Nederlandse galeriewezen en was in Rotterdam de eerste galerie die zich uitsluitend richtte op eigentijdse kunst. Sonnenberg was zeer goed geïnformeerd over nieuwe kunststromingen, reisde regelmatig in Europa en naar de VS en wist internationale ontwikkelingen naar de havenstad te halen. Tevens was hij zich ervan bewust dat ook Rotterdamse kunstenaars een podium nodig hadden. Vanaf het begin toonde hij werk van belangrijke Rotterdammers als Daan van Golden, Woody van Amen en in recentere jaren van Diet Wiegman, Charly van Rest en Paul Cox.

 

 

De tentoonstelling ‘Meneer Delta, een galeriehouder en verzamelaar in het museum’ 
werd mede mogelijk gemaakt met de steun van Ploum Lodder Princen Advocaten en Notarissen en Stichting Harten Fonds.
 

Boijmans Studie

Boijmans Studie

Tegelijkertijd met de tentoonstelling verscheen de publicatie 'Meneer Delta, 50 jaar galeriehouder in Rotterdam'. Deze publicatie werd uitgegeven in de reeks Boijmans Studies. Aan de hand van nog niet eerder onderzocht bronnenmateriaal wordt ingegaan op de geschiedenis en betekenis van een unieke Rotterdamse galerie en op de belangrijke rol van Hans Sonnenberg als verzamelaar en promotor van eigentijdse kunst. De vijftien werken waaruit de promised gift bestaat, worden in deze publicatie apart beschreven en afgebeeld.

€ 20 Bestel