:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 19 juli 2009

Interventie #8 Victor Man

Museum Boijmans Van Beuningen nodigde de jonge Roemeense kunstenaar Victor Man (Cluj, 1974) uit voor het maken van een interventie binnen 'De Collectie Twee', de jubileumtentoonstelling. Victor Man is meester in het weglaten zonder dat betekenis verloren gaat. In combinatie met kunstwerken uit de museumcollectie leveren zijn werken onverwachte beelden op.

Victor Man koos voor een installatie met een afgewogen combinatie van eigen werken en schilderijen uit de collectie van het museum. Op basis van analogieën en overeenkomsten met zijn eigen werk selecteerce hij museumstukken als 'De bewening van Christus' van Hans Memling en een landschap van Joachim Patinir waarin Sodom en Gomorra in brand staan.
Het oeuvre van Victor Man bestaat uit kleine schilderijen in grijze en zwarte tonen, ‘gevonden’ foto’s overgezet op verschillende materialen en installaties. Alle werken hebben een ding gemeen: ze karakteriseren zich door de suggestie van een verhaal dat echter nooit wordt ingelost. De afzonderlijke werken of onderdelen van zijn installaties fungeren als fragmenten van een verhaal of gebeurtenis. Kunstcriticus Natalie Haddad omschreef Mans werk in Frieze Magazine als volgt:

‘hovered on the walls like the relics of secret societies, dislocated and adrift…’.

Museum Boijmans Van Beuningen geeft de hedendaagse kunst een prominente positie door presentaties te laten reflecteren op de collectie en het museumgebouw. Deze visuele uitspraken worden versterkt door de afwisseling met bestaande kunst uit de collectie waardoor een spanningsveld ontstaat. De interventies scherpen zo het kijken van het publiek en dwingen tot nadenken. Museum Boijmans Van Beuningen toont en reageert doorlopend op internationaal toonaangevende kunstenaars.

De Collectie Twee

In 2009 vierde het museum zijn 160-jarig bestaan. In het kader van dit jubileumjaar werd vanaf 17 januari 2009 de museumcollectie opnieuw gepresenteerd door de wereldbefaamde collectie tekeningen en prenten te combineren met schilderijen, toegepaste kunst en sculpturen.