:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 09 februari 2012

Herman Makkink - tekeningen en assemblages

In het najaar van 2011 toonde het museum een ruime selectie tekeningen en assemblages van Herman Makkink in het prentenkabinet. Makkink werd onder meer bekend met zijn sculptuur 'Rocking Machine’ (1969), doordat de Amerikaanse filmregisseur Stanley Kubrick het beeld in zijn legendarische film ‘A Clockwork Orange’ gebruikte (1971).

In het prentenkabinet waren ruim twintig kunstwerken van Herman Makkink (Winschoten, 1937) te zien, bestaande uit een selectie van zijn vroege tekeningen uit de jaren zeventig en enkele assemblages uit de jaren zestig in combinatie met recent werk . Assemblages zijn samenvoegingen van allerlei zorgvuldig geplaatste gevonden voorwerpen.

Assemblages uit de jaren zestig en een kastje uit 1977

In de jaren zestig zijn ook de assemblages ontstaan, die refereren aan de befaamde boxes van de Amerikaanse kunstenaar Joseph Cornell (1903 – 1972), van wie het museum sinds 2008 ook werk bezit. Makkink zag in de jaren zestig Cornells houten kastjes voor het eerst in zijn toenmalige woonplaats Los Angeles. Hij was zo gecharmeerd van de kastjes, dat hij niet veel later zelf ook assemblages begon te maken.