Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 25 september 2011

George Condo - Mental States

De Amerikaanse kunstenaar George Condo toonde voor het eerst in Europa een grote selectie uit zijn oeuvre. Museum Boijmans Van Beuningen presenteerde de Europese première van ‘George Condo: Mental States’. Meer dan zeventig schilderijen en sculpturen uit Amerikaanse en Europese collecties waren te zien in Rotterdam. Condo wordt geroemd om zijn verbazingwekkende technische bekwaamheid, stilistische veelzijdigheid en originele onderwerpen.

Deze kwaliteiten past George Condo (1957) sinds drie decennia toe in zijn schilderijen. In de jaren tachtig vestigt hij zich in New York en samen met schilders als Keith Haring en Jean-Michel Basquiat zorgde Condo voor een hernieuwde interesse in schilderen binnen de internationale kunstscene van die tijd.

Nog steeds weet George Condo zijn tijdsgenoten te beïnvloeden en te verbijsteren. Recentelijk choqueerde hij samen met rapper Kanye West de muziekwereld met het ontwerp van de cover van zijn nieuwste album. Dit album ‘My Beautiful Dark Twisted Fantasy’ toont een sensuele voorstelling waarin ook West is te zien: naakt met een demonische grimas. Voor skate shop Supreme (gevestigd in New York en Japan) ontwierp Condo in 2010 bijzondere skateboarddecks in een limited edition. Ook kunstenaar Damien Hirst tekende in 2009 voor een van de Supreme limited editions.

 

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een unieke verzameling surrealisme, met meesterwerken van Dalí en Magritte. De schilderijen van George Condo bezitten een surreële kwaliteit die aansluit op deze verzameling. De getoonde werken tonen de ontwikkeling van zijn oeuvre sinds 1983 tot nu. Zijn onderzoek naar het genre van het portret, de menselijke fysionomie en de verschillende ‘states of mind’ dient als inspiratie voor zijn schilderijen en sculpturen en was de rode draad in ‘George Condo: Mental States’.

Centraal in de tentoonstelling hingen meer dan dertig schilderijen van George Condo op ‘salonwijze’ en tonen een variatie van stijlen en onderwerpen. Deze portretten bevatten naast fantasiekarakters, ook vaak elementen uit meesterwerken van bijvoorbeeld Velasquez en Picasso, zoals ‘Memories of Picasso’ (1989). De karakters zijn vaak herkenbare archetypen, zoals butlers, zakenmannen, heiligen en andere historische figuren, maar hebben vaak grappige, groteske trekken, zoals ‘Nude Homeless Drinker’ (1999). Deze groep portretten is aangevuld met een serie van zestien sculpturen van verguld brons.

 

Naast deze portretten is een selectie van schilderijen uit verschillende momenten in de carrière van George Condo te zien. De schilderijen tonen uitgesproken ‘states of mind’: van eenzame, onbelangrijke figuren tot uitbundige taferelen van decadentie. Deze figuren zijn zowel komisch als tragisch.

Tot slot zijn een aantal schilderijen van groot formaat bijeengebracht die spelen met de grenzen tussen abstractie en figuratie. Volgens Condo tonen deze schilderijen ook een ‘state of mind’, namelijk die van de kunstenaar. Hij verklaarde hierover onlangs: “Figuratieve schilderijen tonen het lichaam van de kunstenaar, abstracte schilderijen tonen de geest van de kunstenaar.”

 

George Condo

De Amerikaanse kunstenaar George Condo werd geboren in New Hampshire. Hij studeerde kunstgeschiedenis en muziektheorie aan de University of Massachusetts Lowell en heeft een prominente positie in de kunstwereld verkregen in de afgelopen drie decennia. Slechts eenmalig is het werk van Condo in Nederland getoond: in 1985 bij Galerie ’t Venster in Rotterdam. Hij heeft veel geëxposeerd in zowel de Verenigde Staten als in Europa. Zijn werk is opgenomen in de collecties van onder meer het Museum of Modern Art (New York), het Solomon R. Guggenheim Museum (New York) en de Albright-Knox Art Gallery (Buffalo). 

Samenwerking

‘George Condo: Mental States’ was eerder te zien in het New Museum in New York en was een groot succes. (Zelfs Kanye West bezocht de opening van zijn tentoonstelling.)

Deze reizende tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met de Hayward Gallery in Londen. Gast-conservator is Ralph Rugoff (directeur, Hayward Gallery). Na Rotterdam is de tentoonstelling te zien in de Hayward Gallery en vervolgens in de Schirn Kunsthalle (Frankfurt).