:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 06 maart 2011

Franse prentkunst: van Duvet tot Picasso

In het prentenkabinet van Museum Boijmans Van Beuningen zijn regelmatig wisselende presentaties te zien van prenten en tekeningen uit de collectie.Tevens kan de bezoeker in het kabinet direct via de computer een tekening of prent opvragen, die vervolgens op een speciale toontafel geplaatst wordt.

Museum Boijmans Van Beuningen toonde in het prentenkabinet vijf eeuwen Franse prentkunst uit de eigen collectie: van renaissance en maniërisme tot het midden van de twintigste eeuw. De tentoonstelling liet een selectie van een kleine twintig kunstenaars zien die in deze periode als graficus werkzaam waren, onder wie Jean Duvet, Henri Matisse en Pablo Picasso. Van deze prentkunstenaars worden telkens twee of drie bladen getoond. De tentoonstelling startte met werk van Jean Duvet, Juste de Juste en Jacques Bellange dat zich achtereenvolgens kenmerkt door overvolle composities, extreem verlengde figuren en een vervreemdende schoonheid. De zeventiende eeuw fascineert vervolgens door het experiment met de lijn. Grafici als Abraham Bosse, Jacques Callot, Claude Mellan en Claude Lorrain zochten ieder op eigen manier naar de mogelijkheden en grenzen van de lineaire weergave van de werkelijkheid in zwart en wit. Later waren het juist Franse prentkunstenaars die een essentiële bijdrage leverden aan de ontwikkeling van de kleurengrafiek: van de ‘crayonmanier’ in de achttiende eeuw via de kleurenlitho’s van Toulouse Lautrec tot aan de spectaculaire linosneden van Picasso.

Meer informatie over het prentenkabinet, het depot en de mogelijkheid om werk uit de collectie te bekijken dat op dat moment niet gepresenteerd wordt.