Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 25 september 2016

Carlos Becerra vertelt over The Death of James Lee Byars

De kunstenaar James Lee Byars (1932-1997) stierf twee keer. In 1994 gaf hij een prelude op zijn dood in de performance 'The Death of James Lee Byars' in Brussel. James Lee Byars orkestreerde de perfecte dood in het bijzijn van vrienden en verzamelaars. De toen al zieke kunstenaar stierf een natuurlijke dood in 1997 in Caïro.

De werken in deze tentoonstelling zijn ontstaan uit een samenwerking tussen James Lee Byars en Carlos Becerra. Verzamelaar Carlos Becerra hielp James Lee Byars met het realiseren van zijn laatste project The Death of James Lee Byars en werd door de kunstenaar gevraagd om dit na zijn dood te beheren. Museum Boijmans Van Beuningen toonde vanaf 18 juni 2016 kunstwerken uit deze verzameling.

James Lee Byars was een nomadisch kunstenaar. Geboren in Amerika en gevormd in Japan werd James Lee Byars met open armen ontvangen in Europa. Aanvankelijk deed hij vooral performances, later kwamen hier ook meer tastbare werken bij. In het voorjaar 2016 stonden vooral brieven uit zijn vroege werkpraktijk centraal. In de zomer van 2016 toonde het museum 'The Death of James Lee Byars'.

Carlos Becerra

Carlos Becerra en James Lee Byars ontmoetten elkaar in 1994 in Brussel en bouwden een sterke vriendschap en vertrouwensband met elkaar op. Becerra was nauw betrokken bij ‘The Death of James Lee Byars’. De tastbare resultaten hiervan zijn tekeningen, ontwerpen, modellen en meer dan 400 foto’s die Becerra maakte van elke fase van voorbereiding.

Flor Bex en Wies Smals (5 maart – 29 mei 2016)

De eerste tentoonstelling toonde de archieven van Flor Bex van het Antwerpse I.C.C. en Wies Smals van kunstcentrum De Appel in Amsterdam. Zij behoorden tot de eersten die Byars steunden en hadden contact met hem vanaf het begin van de jaren zeventig. De verzamelingen bevatten vooral bijzonder vormgegeven brieven op verschillende soorten papier in allerlei vormen van cirkels tot driehoeken, harten en slierten altijd in de kleuren rood, roze, zwart en goud. Door het gebruik van ingenieuze vouwtechnieken is een brief in een kleine envelop soms uit te vouwen tot een meterslange strook.

In deze ARTtube video Flor en Lieve Bex van het Internationaal Cultureel Centrum (I.C.C.) in Antwerpen hun herinneringen aan James Lee Byars.