Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 26 september 2010

Atelier Van Lieshout in de Onderzeebootloods

De tentoonstelling Infernopolis van Atelier Van Lieshout in de haven van Rotterdam was een groot succes. De tentoonstelling heeft maar liefst 20.315 bezoekers naar de Rotterdamse haven getrokken. Ook de pers was unaniem enthousiast. De Volkskrant noemde de tentoonstelling "Onbetwist dé kunsthit van de zomer".

Een voormalige Onderzeebootloods in de haven van Rotterdam was omgetoverd tot de grootste expositieruimte van Nederland. Museum Boijmans Van Beuningen nodigde Atelier Van Lieshout uit om het spits af te bijten met de spectaculaire tentoonstelling Infernopolis. In de loods van bijna 5000m2 groot creërde Atelier Van Lieshout een huiveringwekkende setting, waarin medische instrumenten, vacuümpompen, silo's, schedels, skeletten, reusachtige spermacellen en organen de hoofdrol speelden.

Eindeloze circulatie

De tentoonstelling Infernopolis leidde u langs sinistere installaties en taferelen waarin de grenzen tussen goed en kwaad, leven en dood, realiteit en fictie zijn opgeheven. De fascinatie van Atelier Van Lieshout voor systemen is duidelijk te zien in het kunstwerk The Technocrat (2003-2004). Dit kunstwerk bestaat uit allerhande werktuigen, containers, bedden en destilleerketels. The Technocrat vormt een gesloten circuit van voedsel, alcohol, uitwerpselen en energie. Ook de installatie Cradle to Cradle (2009) is te zien, deze gaat uit van het concept dat afval voedsel is. Dit uitgangspunt is in het kunstwerk tot in het extreme doorgevoerd. Het wordt al snel duidelijk: deze machine hergebruikt alles, zelfs mensen.

Visie op de toekomst

In de Onderzeebootloods waren ook de meest recente, niet eerder getoonde, sculpturen van Atelier Van Lieshout te zien. Deze groep sculpturen illustreert het ontstaan van een nieuwe cultuur die het gevolg is van overconsumptie en schaarse grondstoffen in de huidige samenleving. Atelier Van Lieshout voorspelt dat de omgang door deze situatie zal verharden en de drang tot overleven bij de mens zal aanzwellen. Met strijdtaferelen en een groot, geabstraheerd kanon (WW III, 2010) geeft Atelier Van Lieshout een blik op een mogelijke toekomst. Ook het geplaatste beeld Cascade op het Churchillplein in Rotterdam illustreert deze gedachtegang van Atelier Van Lieshout.

Onderzeebootloods

De Onderzeebootloods is een samenwerkingsproject van Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen. De komende vijf jaar organiseert Museum Boijmans Van Beuningen elk jaar een bijzondere tentoonstelling in de Onderzeebootloods. De loods, gebouwd tussen 1929 en 1938, is in omvang vergelijkbaar met de Turbine Hall van Tate Modern in Londen.

Joep van Lieshout

Joep van Lieshout (1963, Ravenstein) woont en werkt in Rotterdam. Vanaf begin jaren tachtig produceert hij objecten van polyester, het materiaal dat in de jaren daarna uit zou groeien tot zijn handelsmerk. In 1995 richtte hij Atelier Van Lieshout op, waarmee hij de mythe van de individuele geniale kunstenaar ondermijnt. Atelier Van Lieshout verwierf internationale bekendheid met objecten, die het midden houden tussen beeldende kunst, architectuur en design.

Wilt u meer weten over de kunstenaar, de opbouw en de loods?

Het nieuwe televisieprogramma Boijmans TV was er bij en in deze aflevering komt u meer te weten over wat er in het hoofd van Joep van Lieshout speelt. De aflevering is op woensdag 26 mei op TV Rijnmond uitgezonden en is  nu op ArtTube te zien. 

Bovendien kunt u op ArtTube een film van The Office for Nonfiction Storytelling zien over de renovatie van de loods en de opbouw van de tentoonstelling. Inclusief interview met Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, over de betekenis van de Onderzeebootloods voor het museum en een interview met Joep van Lieshout over Infernopolis.

Bij de tentoonstelling Infernopolis was een rijk nevenprogramma. Op 10 juli werd Joep van Lieshout in de loods geïnterviewd. Op 9 september was een  debat over cradle to cradle. Elke derde woensdag van de maand kon u een rondleiding krijgen over het RDM-terrein.

De tentoonstelling was onderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010.