Previous Next Facebook Instagram Twitter Back to top
VMBO en PrO, HAVO en VWO Bovenbouw

Examenthema's

Voor zowel het vwo-thema 'Voorbeeldig', het havo-thema 'Maatwerk' en het vmbo-thema 'Dromen' zijn video's beschikbaar die ter voorbereiding van het examen in de klas te gebruiken zijn.

VMBO - De droom van de kunstenaar

Hoe verbeelden kunstenaars hun dromen in hun werk en wat betekenen deze dromen voor hen? Aan bod komt werk van Jeroen Bosch, surrealistische kunstenaars en Paul Klemann.

VWO - Voorbeeldig. Imiteren, variƫren of overtreffen

Kunstenaars doen elkaar al eeuwen na: ze laten zich door elkaar inspireren, kopiëren elkaars werk, geven er hun eigen draai aan of proberen het te overtreffen.

HAVO - Maatwerk, kunst in de publieke ruimte

Wat voor rol speelt kunst in de publieke ruimte? En in hoeverre moeten kunstenaars zich aanpassen als ze werken voor een opdrachtgever? Vaak is een opdracht anders werken voor de kunstenaar. Als zij een opdracht krijgen om werk te maken voor de publieke ruimte, moeten ze hun werk regelmatig aanpassen aan de wensen van de opdrachtgever, maar ook aan mogelijkheden en beperkingen van de ruimte die beschikbaar is.
Kunst in de publieke ruimte kan verschillende functies vervullen. Aan bod komen Joep van Lieshout, Henry Moore , Tom Claassen, het Utrechtse project Public Works en Ontwerpstudio Customr.

VMBO - Dromen van een betere wereld

Al eeuwenlang dromen mensen wel eens over een betere, mooiere en fijnere wereld. Veel kunstenaars dromen er ook van om de wereld een mooiere plek te maken. Zij zoeken naar innovatieve manieren om hun droomwereld werkelijkheid te laten worden. Aan bod komen Studio Makkink&Bey, Daan Roosegaarde en Joris Laarman.

HAVO - Maatwerk: Opdrachtgevers en verzamelaars

Opdrachtgevers bestaan bijna net zolang als kunstenaars. In de middeleeuwen is de kerk bijvoorbeeld een belangrijke opdrachtgever. Later vragen ook rijke vorsten en edelen aan kunstenaars om een mooi schilderij voor hen te maken, bijvoorbeeld als propagandamiddel. Tegenwoordig kan iedereen een opdracht aan een kunstenaar geven: van musea en zorginstellingen tot gemeenten en particulieren. Aan bod komen kunstenaar Hendrick de Clerck, en mecenassen Edward James en Han Nefkens.