Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
MBO, VMBO en PrO, HAVO en VWO Alle niveaus

Kijk dan! Visual Thinking Strategies

Wil jij goed en aandachtig leren kijken? Samen betekenis geven aan beelden? Respectvol omgaan met elkaars idee├źn, kennis en invalshoeken?

Museum Boijmans Van Beuningen, Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam i.s.m. VTS Nederland selecteerden hedendaagse kunstwerken om jongeren middels VTS samen betekenis te laten geven aan de Rotterdamse stadscollectie.

Visual Thinking Strategies (VTS) Is een methode om naar kunst te kijken. Het gaat om open en zonder oordeel kijken naar kunstwerken, luisteren naar en voortbouwen op elkaar. Bij VTS is de gespreksleider geen bron van kennis; hij of zij faciliteert het gesprek volgens een vast patroon. Kennis van en ervaring met kijken naar kunst is niet nodig wel de wens om stil te staan, te verwonderen en te onderzoeken. 

Onderstaande beelden worden gebruikt in het onderwijsprogramma ‘(in)zien’, een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen en Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam, waarbij leerlingen volgens de VTS methode samen betekenis geven aan werken uit de collectie van het museum. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Hoe werkt het?

Je zou de methode in de klas zelf eens kunnen proberen. Realiseer je goed dat je nu een andere rol hebt, namelijk die van een gespreksleider zoals hierboven beschreven staat. Selecteer een van de kunstwerken hieronder. 

Geef de leerlingen eerst (een minuut) de tijd om naar het kunstwerk te kijken. Breng daarna het gesprek op gang met een de volgende specifieke open vragen: 

  1. Wat gebeurt er in deze afbeelding? 
  2. Waaraan zie je dat? 
  3. Wat kunnen we nog meer ontdekken?

Door de vragen worden deelnemers gestimuleerd om goed te kijken, hun observaties nauwkeurig te formuleren en argumenten aan te dragen voor wat ze waarnemen. Herhaal en vat samen wat er wordt gezegd. De aanpak nodigt uit tot verdieping en actieve deelname aan het gesprek. Deelnemers ervaren dat iedereen anders kijkt. Visual Thinking Strategies draagt bij aan het verbeteren van het waarnemen en kritisch-analytisch denken en taalvaardigheid.