:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Museum Boijmans Van Beuningen – een huis voor verbeelding, inspiratie en creativiteit

Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum in het hart van de havenstad Rotterdam. Het museum laat als enige museum in Nederland de bezoeker grasduinen door de westerse kunstgeschiedenis van de middeleeuwen tot nu.

Verzamelaarsmuseum met veelzijdige collectie

Bezoekers van het museum zijn vaak verrast door de rijkdom en veelzijdigheid van de collectie. Deze is ontstaan vanuit de passie van 1.700 particuliere verzamelaars. Zij hebben in de bijna 170 jaar dat het museum bestaat maar liefst 50.000 kunstobjecten geschonken.

Het museum ontleent zijn naam aan twee belangrijke verzamelaars: Frans Boijmans en Daniël George van Beuningen. Zij voegden vele topstukken toe aan de collectie, waaronder de 'Achilles-serie' van Peter Paul Rubens en ‘Het korenveld, op de achtergrond de Zuiderzee’ van Jacob van Ruisdael.

Boijmans in Transit

Museum Boijmans Van Beuningen gaat vanaf 2019 vernieuwen. Het programma loopt door en de beroemde museumcollectie blijft zichtbaar bij de buren, in Rotterdamse schoolklassen en vanaf 2021 in Depot Boijmans Van Beuningen. Ook reist de collectie naar de wereldtop van musea.

Lees meer over de plannen van Museum Boijmans Van Beuningen:
Boijmans in Transit
Wim T. Schippers legt in deze video de ontstaansgeschiedenis van de museumcollectie en de rol van Stichting Museum Boijmans Van Beuningen uit.

Een collectie van wereldniveau

Het museum bezit oude schilder- en beeldhouwkunst, moderne, hedendaagse en toegepaste kunst, pre-industriële en industriële gebruiksvoorwerpen. De collecties tekeningen en prenten, vroeg-Nederlandse schilderkunst, impressionisme en surrealisme behoren tot de absolute wereldtop. Het hele jaar door organiseert het museum bovendien spectaculaire tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen.

Oude en moderne meesters

De Oude Meesters zijn vertegenwoordigd met werken van onder anderen Van Eyck, Bosch, Bruegel, Rembrandt, Rubens, Van Dyck, Titiaan, Fra Angelico en Delacroix. De collectie impressionistische werken bevat topstukken van toonaangevende kunstenaars als Monet, Cézanne, Pissarro, Renoir en Degas, aangevuld door Nederlandse meesters als Van Gogh en Breitner. Het expressionisme is vertegenwoordigd met onder meer Kokoschka, Van Dongen, Munch en Beckmann. De collectie surrealisten, een van de grootste in Europa, bevat iconische werken van Dalí, Magritte en Ernst. En ook kunst van na 1945 is goed vertegenwoordigd, met onder meer Minimal Art, Pop Art en Cobra.

Hedendaagse kunst en design

Het museum heeft bovendien een prachtige collectie gebruiksvoorwerpen die samen de geschiedenis van acht eeuwen vormgeving laten zien. Van middeleeuwse kannen en glas uit de Gouden Eeuw tot de meubels van Rietveld en hedendaags Dutch Design. Kunstenaars van de nieuwe generatie als Pipilotti Rist en Maurizio Cattelan verlenen het museum internationale actualiteit.

Het museumgebouw

Het gebouw van Museum Boijmans Van Beuningen bestaat uit drie delen met een eigen functie en karakter. In 2021 komt daar Depot Boijmans Van Beuningen bij, een open kunstdepot in het Museumpark met tentoonstellingsruimten en een Grand Café.

Het onderkomen van Museum Boijmans Van Beuningen heeft in de loop der tijd verschillende gedaanten aangenomen en is ook nog eens flink uitgebreid. Directeuren en architecten hebben telkens weer sterke visies gehad op de optimale behuizing van de collectie. Hoe kan architectuur de beleving van kunstwerken versterken? Deze vraag loopt als een rode draad door de geschiedenis van het museumgebouw.

Duik in de rijke geschiedenis van het museumgebouw