Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Renoveren voor trotse toekomstige generaties

Museum Boijmans Van Beuningen is toe aan een grondige renovatie en vernieuwing. Daartoe heeft ook de Gemeenteraad Rotterdam op 20 december 2018 toe besloten. Het museum ambieert zijn internationale profiel verder te ontwikkelen, voortbouwend op de moderne Rotterdamse traditie en mentaliteit.

Het imposante museumgebouw in het hart van Rotterdam staat inmiddels al bijna 84 jaar. In al die jaren is het eigenlijk nooit ingrijpend verbouwd. De vernieuwingen van 1972 en 2003 gebeurden in het kader van modernisering en dienden voor meer (functionele) ruimte. Het is de hoogste tijd om het prestigieuze pand om te bouwen tot een fris museumgebouw van de 21ste eeuw.

In de zomer van 2019 gaan we starten met het herstellen van het monumentale kunsthart van de stad. We willen het museumgebouw terugbrengen naar de oorsprong van het ontwerp van architect Van der Steur: een stedelijke parel vol licht en ruimte voor meer bezoekers en meer kunst. De belangrijkste taken van het museum zijn het behoud, beheer en verdere uitbouw van de gerenommeerde collectie. Daarbij willen we met ons internationale programma bezoekers informeren, inspireren en soms confronteren. Het museum heeft door de collectie, de komst van het innoverende Depot Boijmans Van Beuningen en het eigenzinnige tentoonstellingsprogramma alles in huis om internationaal een belangrijke rol te blijven spelen.

In 2018 zetten we al onze inspanningen voort in ons, nu nog veilige, gebouw met een inspirerend programma en we werken hard aan mooie initiatieven om ook na 2019 actief te blijven in de stad en daarbuiten. Onder de werktitels ‘Boijmans bij de Buren’, ‘Boijmans in het Buitenland’, Boijmans in de Klas’ en ‘Boijmans op Zuid’ werken we aan andere plannen en ideeën die we graag werkelijkheid zien worden in de periode dat er hard aan ons mooie gebouw gewerkt wordt. We staan graag midden in de samenleving en willen ook in de toekomst een inspirerende ontmoetingsplek voor de kunst, kunstenaar en het grote publiek blijven; een open huis voor jong en oud, over culturen, leeftijden en generaties heen, dat mensen met elkaar verbindt in de interesse voor de kunst.

De ambitie

Gedragen door de uitzonderlijke kunstcollectie van Rotterdam en alle Rotterdammers en met een prachtig museumgebouw, de internationale positie van het museum versterken voor nieuwe generaties en hun toekomst.

Boijmans in Transit

Volg de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen en zijn activiteiten tijdens deze periode via de website. 

Boijmans in Transit