Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Boijmans Kinderbestuur

Welkom op de pagina van het Boijmans Kinderbestuur. Het kinderbestuur bestaat uit Rotterdamse kinderen tussen de 8 en 12 jaar, die het leuk vinden om een jaar lang alle ins en outs van het museum te leren kennen.

Sinds september 2016 stelt Museum Boijmans Van Beuningen, voor een periode van in ieder geval vier jaar, ieder schooljaar een kinderbestuur aan dat meedenkt over het beleid, programmering en identiteit van het museum. Zo geeft het museum – als onderdeel van de ambitie om het aandeel jong publiek van het museum te vergroten, maar ook in een periode waarin de komst van het Depot grote veranderingen teweeg zal brengen – een stem aan een belangrijke groep inwoners van Rotterdam: kinderen in de basisschoolleeftijd.

Met welk kunstwerk zou jij nog wel een nachtje willen doorbrengen?

De vaste collectie van Museum Boijmans Van Beuningen was te zien tot en met 13 januari 2019, voordat de oude helft van het museumgebouw sloot voor renovatie. Om kinderen de kans te geven de bijzondere collectie-opstelling 'De collectie als tijdmachine' nog één keer te beleven, heeft het Kinderbestuur van Boijmans een leuke actie bedacht!

Kinderen die een foto of filmpje met hun lievelingswerk uit Boijmans op Instagram plaatsten met de hashtag #boijmanskinderbestuur maakten kans mee te mogen met een nachtrondleiding door het oude museumgebouw. Met zaklampen gingen de winnaars op speurtocht langs de kunstwerken, met een gids die allerlei weetjes vertelde. Als HOOGtepunt van de rondleiding mochten ze zelfs de toren van Boijmans beklimmen!

In dit filmpje vertelt Jet van het Boijmans Kinderbestuur hoe je kan kon maken op een spannende nachtrondleiding door het museum.

Het derde Boijmans Kinderbestuur is bekend!

Het tweede kinderbestuur, dat van start ging in september 2017, geeft het stokje door aan het derde Boijmans Kinderbestuur. Ieder Kinderbestuur draait een schooljaar met ons mee.

In het derde kinderbestuur zitten een aantal bekende gezichten uit het tweede seizoen en een aantal nieuwe leden. Noura, Wessel, Gabriella, Romaysa, Hannah, Jet, Mette en Louk stellen zich graag even persoonlijk aan je voor!

Het derde Boijmans Kinderbestuur is bekend!
Het derde Boijmans kinderbestuur, voor schooljaar 2018/2019.

Spiegel

De 'gemiddelde museumbezoeker' is volgens onderzoek een hoger opgeleide kunstliefhebber van middelbare leeftijd. Het museum heeft zichzelf de ambitie gesteld het aandeel kinderen te vergroten naar 20 procent van het totale bezoek in 2020. Dat kan niet zonder de doelgroep zelf actief bij het beleid rond het kindvriendelijk museum te betrekken. Het aanstellen van het Kinderbestuur maakt deel uit van dat plan. Sluit de manier waarop het museum zich presenteert wel aan bij de beleving van het kind? Het kinderbestuur houdt het museum een belangrijke spiegel voor en geeft een stem aan een grote groep inwoners van Rotterdam; kinderen in de basisschoolleeftijd.

Spiegel
Boijmans Kinderbestuur

‘Nu kunnen wij het museum leuker maken voor kinderen.’ – Mirthe

Een keer per maand bijeen

Het bestuur komt ten minste eens per maand bijeen voor een ‘kinderbestuursvergadering’. Op de agenda staan onder meer de activiteiten van de Boijmans club, waarvan al 2.500 kinderen lid zijn. Op verschillende momenten heeft het kinderbestuur zelf een rol in het activiteitenprogramma; ze verrichten een opening, geven een rondleiding of verzinnen speciale workshops.

Kinderen weten zelf het beste wat kinderen leuk vinden. De kinderbestuursleden denken ook mee over het algemene beleid van het museum. Zij gaan in gesprek met de directie, conservatoren en andere beleidsmakers om zo ook werken aan een beter museum. Door workshops en speciale trainingen helpen ze om uiting te geven aan hun visie. In het bestuursjaar zal een bestuurslid Museum Boijmans Van Beuningen in al zijn aspecten ervaren en van binnenuit kennismaken met de wereld van kunst en cultuur.

Je kunt het Boijmans Kinderbestuur volgen via deze webpagina en via Instagram.

Kinderbestuur jaarverslag 2017/2018

Het Boijmans Kinderbestuur 2017 wordt mogelijk gemaakt door PricewaterhouseCoopers.