Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Boijmans Kinderbestuur

Welkom op de pagina van het Boijmans Kinderbestuur. Museum Boijmans Van Beuningen stelt voor een periode van in ieder geval vier jaar een kinderbestuur aan, dat meedenkt over het beleid, programmering en identiteit van het museum. Zo geeft het museum – als onderdeel van de ambitie om het aandeel jong publiek van het museum te vergroten, maar ook in een periode waarin de komst van het Depot grote veranderingen teweeg zal brengen – een stem aan een belangrijke groep inwoners van Rotterdam: kinderen in de basisschoolleeftijd.

Het eerste kinderbestuur is van start gegaan op 1 september 2016. Ieder Kinderbestuur draait een schooljaar met het museum mee. Boijmans is deze zomer weer opzoek naar nieuwe Rotterdamse kinderen tussen de 8 en 12 jaar die het leuk vinden om een jaar lang alle ins en outs van het museum te leren kennen. 

Doe je mee met Kinderbestuur 3?

We zoeken weer nieuwe kinderbestuursleden voor het derde Kinderbestuur. Ben je tussen de 8 en 12 jaar? Kom je uit Rotterdam? En zou je willen meedenken over alles wat het museum doet: tentoonstellingen, de communicatie, het nieuwe Depot en het algemeen beleid? Sollicteer dan naar een plekje in het Kinderbestuur. In een schooljaar leer je alle kanten van het museum kennen, ontmoet je kunstenaars, conservatoren  en word je een belangrijke ambassadeur van het museum. Stuur je motivatie met een foto van jezelf naar kinderbestuur@boijmans.nl. Vergeet niet je naam, leeftijd, school en telefoonnummer te vermelden. 

Belangrijke data op een rij

  • zondag 23 september 2018: uiterlijke inzenddatum sollicitaties. 
  • woensdag 26 september 2018 tussen 14.00 en 16.00 uur: sollicitaties.
  • woensdag 10 oktober 2018: eerste bijeenkomst van het nieuwe Boijmans Kinderbestuur.

Spiegel

De 'gemiddelde museumbezoeker' is volgens onderzoek een hoger opgeleide kunstliefhebber van middelbare leeftijd. Het museum heeft zichzelf de ambitie gesteld het aandeel kinderen te vergroten naar 20 procent van het totale bezoek in 2020. Dat kan niet zonder de doelgroep zelf actief bij het beleid rond het kindvriendelijk museum te betrekken. Het aanstellen van het Kinderbestuur maakt deel uit van dat plan. Sluit de manier waarop het museum zich presenteert wel aan bij de beleving van het kind? Het kinderbestuur houdt het museum een belangrijke spiegel voor en geeft een stem aan een grote groep inwoners van Rotterdam; kinderen in de basisschoolleeftijd.

Spiegel
Boijmans Kinderbestuur

‘Nu kunnen wij het museum leuker maken voor kinderen.’ – Mirthe

Een keer per maand bijeen

Het bestuur komt ten minste eens per maand bijeen voor een ‘kinderbestuursvergadering’. Op de agenda staan onder meer de activiteiten van de Boijmans club, waarvan al 2.500 kinderen lid zijn. Op verschillende momenten heeft het kinderbestuur zelf een rol in het activiteitenprogramma; ze verrichten een opening, geven een rondleiding of verzinnen speciale workshops.

Kinderen weten zelf het beste wat kinderen leuk vinden. De kinderbestuursleden denken ook mee over het algemene beleid van het museum. Zij gaan in gesprek met de directie, conservatoren en andere beleidsmakers om zo ook werken aan een beter museum. Door workshops en speciale trainingen helpen ze om uiting te geven aan hun visie. In het bestuursjaar zal een bestuurslid Museum Boijmans Van Beuningen in al zijn aspecten ervaren en van binnenuit kennismaken met de wereld van kunst en cultuur.

Je kunt het Boijmans Kinderbestuur volgen via deze webpagina en via Instagram.

Kinderbestuur jaarverslag 2017/2018

Het Boijmans Kinderbestuur 2017 wordt mogelijk gemaakt door PricewaterhouseCoopers.