Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Militaire operatie

De omvang van de inhuizing is enorm. Als het om meer dan 151.000 voorwerpen gaat, kun je niet op microniveau opereren. De hele collectie wordt immers in één keer, in een periode van zo'n vier maanden, verplaatst. Op deze pagina kom je alles te weten over de grootsheid en het verloop van deze operatie.

Twaalf weken lang rijden er vijf dagen per week transportwagens vanaf alle huidige externe depots op en neer naar het nieuwe depot. In totaal 216 keer. Zo kunnen er een paar duizend kunstwerken per dag worden vervoerd en naar hun nieuwe standplaats in het depot worden gebracht. 

Elk kunstwerk een kleurcode

Hoe weten de art handlers welk kunstobject waar moet worden neergezet? Daar is van tevoren goed over nagedacht, omdat het anders een onmogelijke opgave zou zijn. Allereerst zijn alle objecten in 3D opgemeten, zodat zeker is dat ze in alle nieuwe stellingen en rekken passen. Bovendien hebben alle objecten een label met een kleurcode gekregen. Voor elk type kunstwerk is een aparte kleur. Zo krijgen bijvoorbeeld alle objecten van glas een roze label. In totaal zijn er 14 kleuren voor 14 soorten voorwerpen die overeenkomen met de 14 compartimenten in het depot. Als er een kunsttransport aankomt, weten de depotmedewerkers dankzij die kleurcodes direct welke objecten waar naartoe moeten, zodat ze snel naar het compartiment kunnen worden gebracht waar ze thuishoren. 

Wekelijkse update inhuizing

Hieronder zie je de voortgang van de inhuizing in cijfers en beeld: 

Animatie inhuizing Depot Boijmans Van Beuningen

Timelapse 

Tijdens de inhuizing maken we van het schilderijendepot een timelapsevideo. Ook wordt in 4 depotruimtes elke week vanaf dezelfde plaats een foto genomen. Zo brengen we in beeld hoe de depotruimtes worden gevuld en wordt de veelheid aan bewegingen die daaraan te pas komt zichtbaar.