:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Het depot uitgelegd

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen is wereldberoemd. Deze verzameling groeit al 170 jaar en bestaat op dit moment uit zo’n 151.000 objecten. Ons bestaan berust op het idee om kunst met zo veel mogelijk mensen te delen.

Op dit moment kunnen we maar acht procent van onze rijke collectie laten zien in ons monumentale museumgebouw. Het leeuwendeel van onze prachtige objecten is opgeborgen, verspreid over vele depots die afgesloten zijn voor publiek. Waar aantasting door wateroverlast op de loer ligt en veiligheid en duurzaamheid te wensen overlaten. De dringende taak om de collectie in veiligheid te brengen, geeft ons tegelijkertijd de unieke kans om iets volstrekt nieuws tot stand te brengen.

Het idee

Pal naast het museum opent in 2021 Depot Boijmans Van Beuningen zijn deuren. De hele collectie wordt – dat is een wereldprimeur – toegankelijk voor het publiek. Het ontwerp van de Rotterdamse architect Winy Maas van MVRDV reikt met zijn veertig meter zo hoog als de museumtoren. En biedt inwoners en andere bezoekers vanaf de gratis toegankelijke daktuin met restaurant een prachtig panorama op de stad en zijn haven.

De komst van Depot Boijmans Van Beuningen vergroot de aantrekkingskracht van het Museumpark als internationaal kunstpodium. Het 40 meter hoge spiegelende gebouw heeft de potentie een nieuwe icoon voor Rotterdam te zijn en 100.000 bezoekers per jaar te trekken.

Depot Boijmans Van Beuningen is een prachtig voorbeeld van een succesvolle publiek-private samenwerking. De kosten voor de bouw zijn, mede dankzij een bijzonder genereuze gift van het Rotterdamse maatschappelijke investeringsfonds Stichting De Verre Bergen, gedekt. Onze focus ligt nu bij het verwerven van de resterende € 10 miljoen die nodig is voor een optimale publieksbeleving. Om het gebouw van binnen net zo spectaculair te maken als de spiegelende buitenkant hebben we fantastische plannen, waaronder een hoge atriumvitrine vol kunstwerken en een dakterras vol bomen.

Doet u met ons mee? 

Met uw steun kunnen we van het depot meer maken dan een geweldig gebouw dat een fantastische collectie huisvest. Veel meer. We nodigen u uit om samen met ons de toekomst vorm te geven!

Een bezoek aan het depot

Hoe zou een bezoek aan het depot er uit kunnen zien als al onze fantastische plannen gerealiseerd gaan worden?

Entree

Direct bij binnenkomst krijgt de bezoeker een indruk van de omvang van de collectie en de bedrijvigheid in Depot Boijmans Van Beuningen. De hoge atriumgalerij laat zover je omhoog kunt kijken kunstwerken zien uit de collectie. Voor een eerste ontmoeting met Depot Boijmans Van Beuningen kan de bezoeker met de express lift naar het dakterras. Na 17:00 uur is het dak vrij toegankelijk voor bezoekers zonder ticket.

Ontdekken

De bezoeker die verder wil ontdekken kan na het kopen van een kaartje zelfstandig door een groot deel van het gebouw zwerven. Zo’n 45 procent van het gebouw is direct publiek toegankelijk. Tijdens zijn zwerftocht komt de bezoeker via de hoge atriumvitrine langs educatieve ruimtes, presentatieruimtes, de filmzaal en -cabines en het expertisecentrum waar kunstobjecten worden gerestaureerd. De bezoeker heeft via glazen doorkijkjes zicht op de verschillende depots en technische ruimtes en kan kunstwerken van a tot z gerestaureerd zien worden, zilverwerk gepolijst, en meesterstukken verpakt voor vervoer naar exposities in het buitenland.

Het dak

In het bos op het dak is een Grand Café met een terras waar de bezoeker kan genieten van het uitzicht over de stad. Op de dakverdieping komt ook een tentoonstellingsruimte met presentaties over verzamelen, (het ontstaan van) de collectie, de architectuur van Depot Boijmans Van Beuningen en hoe er in het depot gewerkt wordt met de kunstcollectie; van onderzoek tot conservering tot restauratie.

Tours

De bezoeker die zich meer wil verdiepen kan deelnemen aan een rondleiding door depots, art handlingsruimtes en technische ruimtes. Onder leiding van een gids en een beveiliger gaat de bezoeker langs tal van kunstwerken, van grootschalige installaties tot oude schilderijen, van moderne foto’s en robuuste sculpturen tot het teerste porselein.

Het gebouw

Het gebouw is 15.000 m2 groot, telt 6 verdiepingen, is 40 meter hoog en heeft een footprint met een diameter van 40 meter die naar boven uitkraagt tot een diameter van 60 meter. De begane grond bestaat uit een uitnodigend entreegebied met onder meer een koffiecorner. Op deze verdieping bevinden zich ook de ruimtes voor art handling: inpakken, klimatiseren, quarantaine, laden en lossen. Op de tweede etage bevindt zich een filmzaal. Er zijn presentatieruimtes op de derde, vierde en vijfde etage waar het museum of een van de particuliere verzamelaars kunstobjecten toont uit zijn collectie. Op de derde en vierde etage bevinden zich depots van verzamelaars die een ruimte huren van het museum; zij kunnen eventueel hun toonzaal openen voor publiek. Deze presentatieruimtes hebben uitzicht op het Museumpark of de stad.

Duurzaamheid

Het depotgebouw is zo ontworpen, dat het bijzonder duurzaam zal zijn. Bij de constructie worden zo veel mogelijk materialen gebruikt met een duurzame herkomst, zoals gerecycled beton. De keuze voor innovatieve materialen en technieken, maakt het energieverbruik in het gebouw uiterst efficiënt. Het gebouw maakt gebruik van warmte-koude opslag in de bodem, een regenwateropslag en grijswater-opslag die water leveren voor de daktuin en het doorspoelen van de toiletten. Ook wordt het depot voorzien van LED verlichting en waterloze urinoirs. Op het dak worden 75 bomen, grassen en mossedum aangeplant. Ook zal het pand state-of-the-art zijn in het gebruik van zonne-energie; zonnepanelen op het dak van het depot zullen het depotgebouw van elektriciteit voorzien.

Ruimte voor collecties van particulieren en bedrijven

Naast de depots voor de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen worden zeven compartimenten gerealiseerd voor de collecties van verzamelaars en bedrijven. Aan een select aantal particuliere verzamelaars en bedrijven wordt de mogelijkheid geboden hun collectie in de context van het depot te (laten) beheren. De verzamelaar kan desgewenst geheel anoniem blijven, de ruimten zijn bereikbaar via een besloten ingang van het Depot. Naast het huren van een geheel depot bestaat de mogelijkheid om een of enkele stukken in een gedeeld compartiment onder te brengen. Op verzoek maken wij voor geïnteresseerden een op maat gemaakte offerte.