:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Collectieonderzoek Negentiende eeuw

Museum Boijmans Van Beuningen onderzoekt vanaf oktober 2021 de collectie kunstwerken uit de negentiende eeuw dankzij een subsidieregeling van het Mondriaan Fonds.

Het museum heeft een belangrijke collectie kunstwerken uit de negentiende eeuw, van schilderijen en sculpturen tot een omvangrijke collectie werken op papier, van beroemde kunstenaars zoals Vincent van Gogh tot onbekendere meesters als Piet Meiners en Suze Robertson. Dankzij het verzamelbeleid en de schenkingstraditie van vroegere generaties is deze deelcollectie tot grote hoogte opgestuwd. Waar voorheen voornamelijk de aandacht lag op kunst tot 1750 en moderne hedendaagse kunst vanaf 1918, kan nu dankzij het Mondriaan Fonds het museum meer nadruk vestigen op deze deelcollectie.  

Andere perspectieven

Het museum wil de collectie negentiende eeuw (1870-1914) - zowel de werken op papier (circa 4.500 stuks) als de collectie schilder- en beeldhouwkunst – beter ontsluiten in zowel de collectie online als in een online bestandscatalogus. Hierbij wil het museum aandacht besteden aan minder bekende meesters, evenals meer ruimte bieden aan andere perspectieven dan de gangbare verhalen over de verzameling.

Een interessant thema is het (onderschatte) belang van de vrouwelijke verzamelaars en schenkers binnen de collectie: van de donateurs zijn er meer dan twintig vrouw, hetgeen verder kan worden uitgelicht. In de gehele collectie negentiende eeuw zijn een tiental vrouwelijke kunstenaars, waaronder Julie de Graag en Thérèse Schwartze. Een bescheiden aantal in verhouding tot de mannelijke kunstenaars, maar de moeite waard om dieper te onderzoeken.

Daarnaast ziet het museum ook het belang van een meer diverse blik – door te kijken naar onder meer afkomst, religie, seksualiteit van de kunstenaar - op de collectie waardoor een breder publiek zich in de toekomst beter kan herkennen in de verhalen en kunstwerken.

Coronaregeling Medewerkers Collectiebeleid

Dit onderzoek naar de collectie uit de Negentiende Eeuw wordt mogelijk gemaakt door de 'Coronaregeling Medewerkers Collectiebeleid' van het Mondriaan Fonds. Door deze regeling kan het museum twee medewerkers aantrekken die zich volledig op het onderzoek kunnen richten: Bram Donders richt zich per 1 oktober 2021 als onderzoeker op het verrijken van de informatie over de schilderijencollectie negentiende eeuw. Lisette Sulenta gaat per 1 december 2021 aan de slag als collectiemedewerker om met name de collectie prenten en tekeningen uit de 19e eeuw beter te ontsluiten.