:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Bestandscatalogus Italiaanse tekeningen 1400-1600

Museum Boijmans Van Beuningen bezit een van de belangrijkste collecties Italiaanse tekenkunst in de wereld.

Deze omvat in totaal ongeveer 750 bladen uit vier eeuwen (1400-1800), waarvan ongeveer 440 uit de vijftiende eeuw en zestiende eeuw. Niet meegeteld zijn de 471 tekeningen in de twee Gabburri Albums (401 bladen met tekeningen van van Fra Bartolommeo, ca. 1500-17), het Gozzoli Album (20 bladen met tekeningen van leerlingen van Benozzo Gozzoli, ca. 1450-60) en een recent verworven Italiaans tekeningenboekje (50 bladen met tekeningen van twee afzonderlijke anonieme kunstenaars, ca. 1400-50 en 1525-50).

Getty Foundation

De collectie Italiaanse tekeningen is echter nog onvoldoende wetenschappelijk onderzocht en gepubliceerd. Dankzij een genereuze subsidie van de Getty Foundation is het museum in de gelegenheid om gedurende drie jaar (2018-2021) onderzoek te doen naar de veertiende en vijftiende-eeuwse tekeningen, waaronder zeldzame werken van Pisanello, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Giorgione, Rafaël, Pontormo, Veronese en Tintoretto, resulterend in het eerste deel van een wetenschappelijke bestandscatalogus. Deze zal in ieder geval online worden gepubliceerd. De tekeningen van Fra Bartolommeo in de Gabburri albums vallen daarbuiten; deze worden gepubliceerd door Chris Fischer in zijn oeuvrecatalogus van deze kunstenaar die eveneens gepland is voor 2022.

Getty Foundation
Correggio, De Kroning van Maria, circa 1522-1524, bruikleen Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1940 (voormalige collectie Koenigs)

Research fellows

Aan het onderzoeksproject werken achtereenvolgens drie jonge afgestudeerde kunsthistorici elk voor een jaar mee als ‘Boijmans-Getty Paper Project Research Fellow for Italian Drawings’. In het kader van de professionele ontwikkeling van een nieuwe generatie conservatoren op het gebied van de tekenkunst zullen de fellows worden betrokken bij alle reguliere werkzaamheden van de conservator. Het onderzoek zal plaatsvinden in Nederland en daarbuiten, met name in Italië. Een eveneens door de Getty Foundation gefinancierde onderzoeksassistent zal zich gedurende anderhalf jaar wijden aan ondersteunende werkzaamheden, vooral de bibliografie, de herkomstgeschiedenis van de afzonderlijke tekeningen en de watermerkregistratie. De eerste fellow en onderzoeksassistent waren respectievelijk Surya Stemerding en Cheyenne Wehren, beide afgestudeerde kunsthistorici aan het begin van hun carrière. De tweede fellow is Klazina Botke. Het project staat onder leiding van senior conservator dr. Albert Elen.

Het projectteam zal professioneel worden ondersteund door externe specialisten, waaronder de wetenschappelijke staf van het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut (NIKI) te Florence. Jaarlijks wordt een internationaal seminar georganiseerd, waar kwesties van toeschrijving en iconografie worden besproken, met een presentatie van onderzoeksresultaten door de fellow.

De subsidie van de Getty Foundation (onderdeel van The Getty Trust in Los Angeles) is toegekend in het kader van hun nieuwe subsidieprogramma ‘The Paper Project. Prints and Drawings Curatorship in the 21st Century’.